'Selda Bağcan ile düet yapmak benim için hayaldi'

'Selda Bağcan ile düet yapmak benim için hayaldi'

Henüz 16 yaşında Halk müziğine ilgi duyup, 20 yıllık müzik kariyerini ikinci albümünde Selda Bağcan düeti ile şenlendirdi. Sanatçı albümünde, Yusuf Hayaloğlu, Ziya Aslan, Nimet Erişen ve Fuat Doğan’ın şiirlerini besteledi. ‘İşte Gidiyorum’ adlı yeni albümü vesilesiyle bir araya geldiğimiz Ferhat Güneyli iddialı konuştu: ‘Bu albüm bağımlılık yapar’

* Sizi daha yakından tanıyalım Ferhat Güneyli kimdir? 
  20 Ocak 1969’da Kırıkkale’de doğdum. Çocukluğumu 1979’a kadar esas memleketim Tokat’ta geçirdim. Tokat’ta ilkokulda mandolin eğitimi almaya başladım. 1971’de Kırıkkale’de müzikle tanıştım; o sırada Kırıkkale’de olan Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş’ın Güneyli ailesinin bir düğününde sahne almam müzikle gerçek manada ilk tanışmam diyebilirim. Kırıkkale ve Tokat’ta yaşadıktan sonra 1979’da ailemle birlikte Almanya’nın Berlin kentine yerleştim. 
* Yaptığınız müziğin türü nedir? Bir kefeye koymak gerekirse… 
Müziğim özgün protest müzik.
* Ferhat Güneyli ve Geleneksel Halk Müziği yan yana geldiğinde neler söyleyeceksiniz? 
  Yüreğimdeki gizli bir ses tonu ailemin birçok ferdi tarafından yıllarca icra edilen Geleneksel Halk Müziği’ne yönlendirirdi. Dedem Âşık Ali, dayılarım halk müziği sanatçısı Mansur Unutmaz ve Âşık Sadık Hayrani. 16 yaşımdan sonra halk müziğiyle ilgilenmeye başladım. Hasan Kuzu’dan ilk bağlama dersleri, daha sonra da çeşitli hocalardan bağlama, solfej ve şan dersleri aldım. Bunlardan en önemlileri Coşkun Güla, Talip Özkan ve Sadık Arduç’tur. 
İlk beste çalışmaları: ‘İlla ki Ahmet Kaya’! 
* 2. albümünüz ‘İşte Gidiyorum’da birçok önemli ismin adı var bu bir tesadüf mü? 
 ‘İşte Gidiyorum’ 2 yıllık bir çalışmanın ürünü. 11 türküden 6’sının bestesi bana ait. Başlıca şair Nazım Hikmet, Yusuf  Hayaloğlu, Nevzat Çelik, Nimet Erişen, Fuat Doğan ve Ziya Aslan’ın şiirlerini besteledim. Ahmet Kaya’nın son zamanlarını anlatan Yusuf Hayaloğlu’nun ‘İşte Gidiyorum’ adlı şiirinin bestesini de yaptım. Madımak Katliamı’nda hayatını kaybeden Hasret Gültekin’in ‘Dağlar’ adlı türküsüne de yer verdim. Albümün düzenlenmesini yapan müzik dünyasının başarılı aranjörü Osman İşmen şiiri Ziya Aslan’a ait ‘Yıkılırsa İnsan’ adlı besteyi de hediye etti. Albüme usta müzisyenler Erdinç Şenyaylar, Murat İşmen, İsmail Soyberk, Çağdaş Oruç, Ali Yılmaz, Şenova Ülker, Ertan Tekin, Eyüp Hamiş, Mustafa Süder, Hakkı Çakar ve Özcan Yılmaz eşlik etti.
‘SELDA BAĞCAN, Zülfü Livaneli, Ahmet Kaya benim için bir ekoldür. Topluma önemli mesajlar vermişlerdir. Benim de amacım gençliğe önemli mesajlar vermek. Yaptığım müziği gençlere sevdirmek niyetindeyim. Anadolu’nun yetiştirdiği bu toplumun şairlerinin şiirlerini müzik yoluyla duyurmak istiyorum’
* Gelelim hayatınızdaki Selda Bağcan etkisine. Yollarınız nasıl kesişti?
  Bu albüm çerçevesinde kendisiyle düet yapma isteği oluştu. Fakat benim için onunla düet yapmak bir hayaldi. Almanya’nın Köln şehrinde konserde iki kez bir araya geldik. Selda Bağcan bu isteğime tereddütlü yaklaşmadı, önce dinlemek istedi. Sonra çok etkilendiğini özellikle Ahmet Kaya’nın son zamanlarını anlatan bir türkü olduğu için kayıtsız şartsız destek olabileceğini söyledi. Daha sonra şarkıyı kliple taçlandırdık. Atina’da çekilen klipte beni yalnız bırakmadı, birlikte kamera karşına geçtik. Selda Bağcan, Nevzat Çelik’in şiiri ‘Sıcak Saklayın Gecelerimi’nin de bestesini yaptı. Onun bu anlamda desteğini de gördüm. Bu süreçte ondan öğrendiğim çok şey oldu. Bir sanatçının nitelikleri konusunda bana rehber oldu. Bu albümde yer alması benim için büyük bir onur.