Toplumsal Tarih dergisinin 290. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih dergisinin 290. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih dergisi Şubat 2018 sayısında söyleşiler, kitap incelemeleri ve tarihin çok konuşulmayan konularını gün yüzüne çıkaran makalelerle yine zengin bir içerik sunuyor. Bu sayıda; Sovyetlerin Pravda gazetesinden, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki çocuk sağlığı tartışmalarına, Yahudi mülteciler sorunundan Osmanlı Bankası şubelerine pek çok konu uzman tarihçiler tarafından ele alınıyor.

Toplumsal Tarih dergisinin Şubat 2018 sayısı; Eminalp Malkoç'un Cumhuriyet'in ilk yıllarında çocuk sağlığına verilen önemi anlatan “Türkiye'de Çocuk Ölümlerinin Oranı” başlıklı makalesini kapağa taşıyor. Anna Vakali, “Düzenin Şeyleri, Tanzimat'ın Kelimeleri” adlı kitabı yakın zamanda yayımlanan Prof. Maurus Reinkowski ile tarihçiliği ve eserleri üzerinde bir söyleşi yapıyor.
Mete Tunçay, “Pravda'dan THİF Tevkifatına İlişkin İki Yazı”da 1922 yılında Sovyetler Birliği'nde yayımlanan Pravda gazetesinden iki makaleyi aktarıyor; bu makaleler dönemin Türk hükümetinin komünistlere yönelik baskıcı tutumunu eleştiriyor.

Yerel tarih çalışmalarının altını çizen Mehmet Hacısalihoğlu, “Trabzon Tonya'da Hacı Salihzade Ali Ağa Camii Vakfı'nın Serüveni”nde 200 yıllık bir caminin ve kendi ailesinin izini sürüyor. Lorans Tanatar Baruh, Osmanlı Bankası'nın İstanbul Yenicami, Samsun, Eskişehir, Mersin, Ankara ve İzmir'deki şube binalarının yapım sürecini “Mülkiyet, Finans ve Mimarlık: Osmanlı Bankası Şube Binaları” başlıklı yazısında farklı cepheleriyle inceliyor.

İzzet Bahar, “II. Dünya Savaşı Döneminde Türkiye ve Yahudi Mültecileri Sorunu” başlıklı yazısında, Türkiye hükümetlerinin Yahudi mültecilerle ilgili politikalarını arşiv belgeleri ışığında aktarıyor. Yunus Emre, “1950'lerde Bir Soğuk Savaş Aydını Olarak Bülent Ecevit”in komünizm karşıtı tutumunu, Ecevit'in kendi yazıları ve Forum dergisinde Ahmed Arif'le girdiği bir polemik üzerinden anlatıyor.  Yalın Alpay, Prof. Namık Sinan Turan'ın “Hilafet: Erken İslam Tarihinden Osmanlı'nın Son Yüzyılına” adlı kitabını inceliyor.

Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt, Çağla Ormanlar Ok, “Erkek Bacağını Giydirmek: Son Sükseli Dönem” başlıklı yazılarında Avrupa Resminde Kılık Kıyafet konusuna devam ediyor. Cemal Can Tarımcıoğlu, “Dünya Dijital Kütüphanesi”ni tanıtıyor. Edhem Eldem, L'Illustration'un 7 Nisan 1877 tarihli nüshasından “Osmanlı Parlamentosu” başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.