Troia Festivali’ne Say’lı açılış

Troia Festivali’ne Say’lı açılış

Bu yıl 55. kez düzenlenen Uluslararası Çanakkale Troia Festivali’nin açılış konserinde dünyaca ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say sahne aldı.

Çanakkale Belediyesi’nin her yıl ücretsiz olarak düzenlediği Uluslararası Çanakkale Troia Festivali’nin 55’incisinin açılışı, Fazıl Say’ın Troia yılına özel bestelediği eseri “Truva Sonatı”nın dünya prömiyeri ile gerçekleştirildi.

Yekta Kopan’ın sunumu ile sahnede yerini alan dünyaca ünlü sanatçı Fazıl Say, başta Anadolulu ozan Homeros’un üç bin yıllık ölümsüz destanından, diğer kaynaklardan, olayları ve kişileri yorumlayan sahne eserleri ile filmlerden esinlenerek bestelediği “Truva Sonatı”nı seslendirdi. “Ozan anlatıyor, Homeros” bölümü ile başlayan eser sırasıyla “Ege rüzgârları”, “ Troia kahramanları” “Sparta, Helen, Troia ” ile devam etti ve “Aşil”, “Savaş”, “Truva Atı”, “Sonsöz” ile son buldu. 40 dakikalık Troya Sonatı’nın bölümleri arasına yayılan “Kader ağlarını örüyor”, “Gece”, “Melenaus”, “Paris”, “Güneş”, “Agamemnon”, “Hektor”, “Kahramanlık”, “Endişe” isimli form temaları ile dinleyenler Çimenlik Kalesi’nin etkileyici atmosferinde müzik dolu bir akşam yaşadı. Program sonunda Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Fazıl Say’a belediyenin talebi üzerine hazırladığı ve ilk kez Çanakkale’de sahnelenen “Truva Sonatı” için teşekkür etti. Daha sonra Özgürlük Parkı’nda dünyaca tanınan grup Barcelona Gipsy Balkan Orchestra sahne aldı.

Bu akşam Eleni Karaindrou

Festival kapsamında bugün pek çok filme yaptığı besteleri ile tanınan sanatçı Eleni Karaindrou Senfoni Orkestrası ve Mehmet Erdem, yarın Troia Efsanesi Operası ve Resul Dindar, 13 Ağustos Pazartesi de “Big Band” müziğinin günümüz Fransız temsilcilerinden Dany Brillant ve Rubato, Çimenlik Kalesi ve Özgürlük Parkı’nda kurulan sahnelerde izleyiciyle buluşacaklar.

Troia’ya özel opera

Festivalde bu sene “ Troia Yılı” kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından ısmarlanan bir opera da yer alıyor. “Muhteşem Süleyman” ve “Kösem Sultan” operalarıyla tanınan sanatçı Tevfik Akbaşlı tarafından bestelenen, Homeros’un “İlyada Destanı” ışığında Işık Noyan librettosu ile hazırlanan Aytaç Manizade yönetiminde sahnelenecek “ Troia Efsanesi Operası” Çimenlik Kalesi’nde dünya prömiyerini yarın akşam gerçekleştirecek.