Ünlü yönetmen Hector Babenco hayatını kaybetti

Ünlü yönetmen Hector Babenco hayatını kaybetti

Arjantin doğumlu Brezilyalı yönetmen Hector Babenco 70 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Birçok önemli filme imzasını atan Hector Babenco, kalp krizi sonucu 70 yaşında yaşamını yitirdi. Ünlü yönetmenin ölümüne ilişkin açıklamayı, sahip olduğu film şirketi HB’de yapımcı olan Denise Winther yaptı. Babenco’nun 1985 yılında “En İyi Yönetmen” dalında Oscar’a aday gösterilen “Örümcek Kadının Öpücüğü” filminde, başrol oyuncusu William Hurt, “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştu.

HECTOR BABENCO KİMDİR?


Héctor Babenco, Arjantin doğumlu Brezilya vatandaşı ödüllü film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Ukrayna kökenli bir baba ve Polonya göçmeni Musevi bir anneden dünyaya gelmiştir.

Güney Amerika ülkelerinde filizlenen Cinema Novo (yeni sinema) akımının önemli bir temsilcisi olan Babenco, aralarında bazı Avrupa ve Afrika ülkeleri ile ABD’nin de olduğu birçok farklı ülkede sinema alanında çalışmış, sonunda Brezilya’ya yerleşerek bu ülkenin vatandaşı olmuştu. Filmlerinin odağına daha çok modern toplumun fakir ve ezilmiş insanlarını yerleştiren Babenco, bu kesimin sosyal sorunlarını varoluşçu bir tarzda ekrana aktarmıştır. Bu filmlerden önemlice bir kısmının konuları hapishanelerde geçiyordu. Bütün bunların sonucunda da kaçınılmaz bir şekilde ve sıklıkla yaşadığı ve film yaptığı ülkelerdeki askeri rejimler tarafından sansüre uğramıştır.

Filmlerinde, aralarında William Hurt, John Lithgow, Raul Julia, Jack Nicholson, Meryl Streep, Tom Berenger, Daryl Hannah, Aidan Quinn ve Kathy Bates gibi birçok uluslararası oyuncuya rol verdi. Cannes Film Festivali, Venedik Film Festivali, Berlin Film Festivali ve Sundance Film Festivali’nde jüri üyeliği yaptı.
Örümcek Kadının Öpücüğü (Kiss of the Spider Woman) filmiyle 1985 yılında En İyi Yönetmen Akademi Ödülü’ne aday gösterildi. Çeşitli yarışma ve festivallerde 16 ödül alan Babenco, aralarında 3 Altın Palmiye’nin de olduğu 8 ödüle daha aday gösterilmişti.

“Örümcek Kadının Öpücüğü” ayrıca En İyi Film Akademi Ödülü’ne de aday gösterilmişti. Böylelikle bu ödüle aday gösterilen ilk ‘bağımsız’ film olma ünvanını da kazanmış oldu.