Üvercinka Dergisi 'Aziz Nesin' kapağıyla okurların karşısında

Üvercinka Dergisi 'Aziz Nesin' kapağıyla okurların karşısında

Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği'nin çıkardığı Üvercinka Dergisi, Ağustos sayısında Aziz Nesin kapağıyla çıktı.

Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği'nin çıkardığı Üvercinka’nın Ağustos sayısının kapak konusu Aziz Nesin.

Adını Cemal Süreya'nın 1958'de Yeditepe Yayınları tarafından yayımlanan ilk şiir kitabından alan derginin 46. sayısının kapak yazısında Aziz Nesin’in yazar ve aydın olarak edebiyat ve düşünce hayatımızdaki yeri, bir öncü ve eylem adamı olarak inatçı kişiliği ele alınmış; Soner Polat’ın Aydınlık’ta Türk milleti ve Aziz Nesin’i karşı karşıya getiren yazısını tartışan Mecit Ünal ve Doğu Perinçek’in yazılarının yanı sıra Cem Bayındır, Aydan Ay, Olcay Bağır, Engin Turgut konuyu çeşitli boyutlarıyla ve “Aziz Nesin halkına borç ödüyor hâlâ” başlığı altında değerlendirmişler; Cezmi Güntay, okur mektuplarını yorumlayarak sergilemiş, tartışmanın kapatılmasının olumsuzluklarına değinmiştir.

Adnan Özyalçıner’in Mehmet Seyda’yı, Koray Feyiz’in Asaf Halet ve Hilmi Yavuz’u incelediği dergide, Barış Erdoğan roman sanatı üzerine görüşlerini sunarken; Necati Güngör, Naim Tirali’yi; Musa Kaplan, Yaşar Kemal’i ilginç ve bilinmeyen yönleriyle anlatıyor. Dergide okurlarca uzun süre kendinden söz ettireceği umulan şiirinde Yelda Karataş içten ve cesur bir duyarlık yansıtıyor. Kemal Bek ve Cafer Hergünsel’in öyküleri; Damar Orhan Özgül, Elif Sorgun, Engin Turgut, Kaan Turhan, Mehmet Tektemur, Mustafa Güleç, Şenol Gürel ve Turgut Tan’ın şiirleri dergiyi zenginleştirirken, Ömer Demircan, “Tarihsiz Türk” savının dayanıksızlığını ortaya koyan bilimsel çalışmaları anımsatıyor. Duran Aydın’ın Hayma denemesinin yanı sıra Turgut Tan ve Zühal Tekkanat’ın günlükleri de öne çıkan yazılar arasında...

Zühal Tekkanat, şairin sevenlerinden gelen istek üzerine Cemal Süreya’nın mezarını Karacaahmet ya da Zincirlikuyu mezarlığına taşıma girişimi için kamuoyu desteği bekliyor.