World Press Photo ödülü Karlov suikastını fotoğraflayan muhabire...

World Press Photo ödülü Karlov suikastını fotoğraflayan muhabire...

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yapılan suikastı fotoğraflayan Associated Press (AP) foto muhabiri Burhan Özbilici, World Press Photo Vakfı’nın verdiği uluslararası önemli prestije sahip yılın basın fotoğrafı ödülünü kazandı.

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Rus Büyükelçi’yi öldüren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ı görüntüleyen Özbilici, saldırı anında insanlar kaçışırken soğuk kanlı bir şekilde deklanşöre basarak o anı ölümsüzleştirdi. Suikastçı polisi ve salonda yaşananları an be an fotoğraflayan Özbilici, 'Bu başarı benim birikimim. Bu başarıda sevdiklerimin, dostarımın, meslektaşlarımın payı büyük. Ben orada sadece işimi yaptım' dedi.

 

BU ÖDÜLÜ KAZANAN İKİNCİ TÜRK, AP MUHABİRİ...

 

AP Foto Muhabiri Özbilici, 1955 yılından bu yana düzenlenen yarışmada büyük ödülü kazanan ikinci Türk oldu. 1984 yılında Erzincan Depremi’nde çektiği kare ile Hürriyet Foto Muhabiri Mustafa Bozdemir bu ödülü kazanan ilk Türk olmuştu. Her yıl 128 ülkeden 6 bine yakın fotoğrafçının katıldığı ve 90 bin fotoğrafın değerlendirildiği yarışmada Yılın Basın Fotoğrafı 16 kategoride dereceye giren fotoğraflar arasından seçiliyor.

 

Ödül alan kareler ikonik hale geldi; Vietnam’da bir napalm saldırısı sonrasında koşan çıplak bir kız, kendini yakan Budist rahip, Tiananmen Meydanı’nda tankların önünde duran gösterici bu organizasyonda ödül alan fotoğraflar arasında yer aldı.

 

Burhan Özbilici, o fotoğrafın öyküsüne ilişkin özetleş şunları söyledi: 'Sanat galerisine gittiğimde açılış başlamıştı. Karlov’un konuşmaya başlamasıyla büyükelçiye yaklaştım. Büyükelçi konuşurken ne kadar sakin ve alçakgönüllü sözler söylediğini düşündüm. Sonra birbirini izleyen silah sesleri geldi ve panik oluştu. En az sekiz silah sesi yükseldi. Kıyamet koptu. İnsanlar çığlık atıyor, kolonların arkasına ya da masa altlarına saklanıyor, yere yatıyorlardı. Korktum, kafam karıştı, bir duvarın arkasına sığındım ve işimi yaptım, fotoğraf çektim. Büyükelçinin bedeni yere düştü, benden birkaç adım öteye. Ne gerçekleştiğini anlamam birkaç saniyemi aldı. Bir adam önümde ölmüştü, bir hayat gözlerimin önünde yitip gitmişti. '