YURT ÖZEL | Hakkında açılan 'Cumhurbaşkanına hakaret' davasını müziğe taşıdı

YURT ÖZEL | Hakkında açılan 'Cumhurbaşkanına hakaret' davasını müziğe taşıdı

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Emre Ünsal, hakkında açılan 'Cumhurbaşkanına hakaret' davasını müziğe taşıdı. Ünsal, hakkında açılan davayı 'protest rap' tarzında hazırladığı şarkıda yer verdiği sözlerle eleştirdi.

Tolga Kaan Ateşli

22 yaşındaki Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümü öğrencisi Emre Ünsal, geçtiğimiz Ocak ayında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla ifadeye çağrılmış, hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa teşvik', 'Cumhurbaşkanına hakaret' gibi suçlamalarla dava açılmıştı. Açılan davada Ünsal'ın 4 yıla kadar hapsi istendi. 

'GÜLÜP EĞLENİYORDUK Kİ HAKKIMDA DAVA AÇILDI' 

2014 yılından bu yana sosyal medyada kendi politik yaklaşımlarını mizahi bir dille paylaşan Ünsal, "Kendi çapımda politik mizah yapıyordum. Ufak bir sosyal medya kitlem vardı. Onlarla gülüp eğleniyorduk kendi aramızda ki paylaşımlarımın arasından özenle seçilmiş denilebilecek şekilde özellikle siyasi olanlar gerekçe gösterilerek hakkımda iki ayrı dava açıldı. 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Halkı kin ve düşmanlığa teşvik' gibi suçlardan yargılanıyorum" dedi. 

YURT'a konuşan üniversite öğrencisi Emre Ünsal, "İddianameye bakan arkadaşlarım gülerek karşılıyorlar. 'Bunları okuyan katip gülmeyecek mi' diye soruyorlar. Ama gerçeklik çok acı. Bu iddianameler sonucu oldukça fazla cezaya çarptırılabilirim" diye konuştu.

Davalarını ve yaşadığı süreci 'protest' bir rap şarkısına çeviren Ünsal, "Çocukluğumdan bu yana edebiyatla ilgileniyorum. Yaşım ilerlemeye başladıkça bunu bir mesleğe de döktüm aynı zamanda. Öğrenciliğin yanı sıra metin yazarlığı yapıyorum. Aynı zamanda şarkı sözü yazıp satıyorum Türkçe Rap sektörüne. Buna sektörde 'Ghost-writer'lık deniliyor. Türkiye'de yeni yeni oturmaya başlayan bir meslek kolu" dedi.

Ünsal, şarkıyı yapma nedenini "Bu dava süreci boyunca çok yıprandım. Okul ve iş yoğunluğunun altında zaten yeterince ezilirken bir de başıma çıkan davalar sebebiyle avukat arama telaşı, özgürlüğümün elimden alınma ihtimali, aileme durumu izah etmemin zorluğu gibi başlıklar beni oldukça yordu. Ben de bu durumu hayatımda kendimi rahat hissedebildiğim tek şey olan şiirle anlatmak istedim ve yazdım" diyerek ifade etti. 

'TAHRİK SUÇU İŞLEMEK İÇİN TAHRİK EDEBİLECEĞİM BİR KİTLENİN OLMASI LAZIM'

"Yazmışken sadece metin olarak kalmasın istedim ve ilk davamdan bir gün önce kaydını aldım. İlk duruşmamdan bir hafta sonra da sosyal medya ortamında yayınladım" diyen Ünsal, "Tahrik suçu işlemem için tahrik olabilecek gerçek bir kitleye ihtiyacım olması gerekir. Sosyal medya üzerinden bu suçu nasıl işleyebilirim ki? Galiba insanlar Facebook'ta paylaştığım politik gönderileri beğenerek, aktif bir direnişçi rolüne bürünüyorlar" diyerek, iddianamede yer alan suçlamaların gerçeği yansıtamayacağını dile getirdi. 

Hakkında hazırlanan iddianamede geçen, 'Cumhurbaşkanının oy toplamak için kendisini farklı şekillerde gösterdiğini söyleyerek, Sayın Cumhurbaşkanına hakarette bulunduğu' iddiasına ise "Bir siyasinin oy toplamak için kimi siyasi yöntem değişikliklerine gitmesi normal değil mi? Bu nasıl dava konusu olabilir anlayamadım" dedi. 

BERKİN ELVAN ve İSMAİL DEVRİM'e GÖNDERME

Üniversite öğrencisi Emre Ünsal, hakkında açılan davayı şarkısında "İsterseniz tıkın içeri beni, kabul etmiyorum siyasi kartelinizi" sözleriyle anlatırken, "Bekliyor seni bak doruklarda huzurla kaplı ütopyan. Orada o bayat ekmeği almaya giderlerken vurulmuyor çocuklar ve de sonbaharda oğluna pantolon alamayan babalar da etmiyor intihar, hayattalar her koşulda" ifadeleriyle Gezi Parkı protestoları sırasında ekmek almaya giderken başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan'a ve oğluna pantolon alamadığı için yaşamını sonlandıran İsmail Devrim'e de şarkısında yer verdi. 

İşte Ünsal'ın 'Emresto' mahlasıyla yayınladığı 'Davam' adlı şarkı: