S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Kültürpark'ın Muhtarı

İzmir'in kent merkezindeki en büyük yeşil alanı (43 hektar) Kültürpark'ı yeniden düzenlemek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesine karşı; TMMOB'ye bağlı odalar, Kültür Park'a Dokunma platformu, çok sayıda sivil toplum örgütü ve İzmirli tepkisini sürdürüyor.
Tepkilerin nedeni; yapılacak inşaatların Kültürpark'ın mevcut ağaç ve yeşil dokusu ile ekolojik yapısını bozacağını, betonlaştıracağı şeklinde.
Ayrıca yapılacak inşaat çalışmaları sırasında ağaçların ve yeşil dokunun ağır zarar göreceğini, Kültürpark içerisindeki farklı türdeki kuş, sincap, böcek vb. birçok canlının yitip kaybolacağını raporlarla açıklıyorlar.
İzmir Büyükşehir Belediye yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, Kültürpark'ın mevcut yapılaşma durumu ile hazırlanan yeni proje karşılaştırıldığında inşaat alanının yarı yarıya azaldığını proje ile yeşil alanın artırıldığını belirtiyorlar.
Tepkilerin yoğunlaşması, Kültür Parka Dokunma platformuna katılanların sayılarının hızla artması (25 000) üzerine, belediye sivil toplum örgütlerine projeyi tanıtma ve beğendirme çalışmalarını hızlandırdı.
Bu konuda karar verecek Koruma Kurulu, durumun biraz sakinleşmesi ve gelişmeleri değerlendirmek için bu ayki toplantı gündemine Kültürpark projesini almadı.
Kültürpark'ın mevcut yapılaşma durumu ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin uygulamak istediği yeni projesindeki inşaat durumunun verilerini sizinle paylaşmak istedim.

Tablo incelendiğinde;
Belediyenin hazırlayıp Koruma Kurulu'na sunduğu projedeki inşaat alanı ile mevcut inşaat alanı toplamının birbirine eşit derecede çok yakın olduğu görülmekte;
Mevcut: 35 000 metrekare
Yeni proje:  34421 metrekare
Yorumu sizlere bırakıyorum...

***

19 Ekim Muhtarlar günü idi.
Tüm muhtarlarımıza bir kez daha sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.
Cumhuriyet Halk Partisi "Muhtarlık Sistemi ve Muhtarlarımız " adlı bir kitapçık hazırlamış.
Kitapçıkta; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu' nun, "Demokrasiye inanıyorsak, onu samimi bir şekilde savunuyorsak, muhtarların söz, karar ve yetki sahibi olduğu bir sistemin bu işin ilk koşulu olduğunu bilmek ve ona göre davranmak zorunluluğumuz vardır" özdeyişi yazılmış.
Yerel yönetimlerde muhtarların önem ve değerine inanan bir kişi olarak, bu özdeyişi görmek mutlu etti.
Yılların deneyimli muhtarı, mahallesinin ve İzmir'in sorunlarını bilen Kültürpark'ın tamamı mahallesi sınırları içerisinde bulunan Mimar Sinan Mahalle Muhtarı Gülay Pekcan Hanımefendi’yi aradım.
Kendisine çalışmalarında başarılar diledikten sonra, Kültürpark projesi hakkında İzmir Büyükşehir veya Konak Belediye yetkililerinin bilgilendirme yapıp yapmadığını, davet edip etmediklerini sordum.
Kendisine veya azalarına böyle bir davet ya da bilgilendirme yapılmadığını üzülerek söyledi.
Siyasi partiler muhtarlık seçiminde aday gösteremezler. Muhtarlar mahallesindeki güvenilirliği, tanınırlığı, yetenekleri ile seçime girip, kendisine verilen oylar ile tek dereceli seçim ile seçilen mahallenin akil insanlarıdır.
Atalarımız "Mum dibine ışık vermez" diye boşuna dememişler.
"17 yıl önce katledilen, Laik-Demokratik-Cumhuriyetin aydın kişiliği Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'yı, saygı... sevgi... özlemle... anıyorum..."
İyi pazarlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar