Kulis: MHP, seçime AKP listesinden mi girecek?

Kulis: MHP, seçime AKP listesinden mi girecek?

Gazetecilerle sohbetinde sözü döndürüp dolaştırıp seçim barajına getiren Bahçeli’nin bu sözleri, iktidarı büyük ortağına mesaj olarak okundu. Akşener’i baraj konusunda eleştiren yandaş medyanın, Bahçeli’nin bu sözlerini nasıl yorumlayacağı da merak konusu oldu.

Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan, yaşanabilecek iki olasılığı, “Bir, yüzde 10 barajı düşürülmez ve MHP, AKP listesinden seçime girer, yüzde 10 kontenjan alır. İki, MHP bu işbirliğini kabul etmez. Barajın düşürülmesi için bastırır. İktidarın büyük ortağı boyun eğer. Baraj yüzde 7’ye veya yüzde 5’e düşer” diye sıraladı.

‘Devlet Bey’in yüzde 5 mesajı’ başlığıyla bir yazı kaleme alan Mehmet Tezkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gazetecilerle sohbetinde sözü seçim barajına getirerek, ‘Bu yüzde 5 mi olur, 6 mı olur, yüzde 7 mi olur, yoksa yüzde 10 olarak mı kalır, böyle mi devam etmesi gerekir, bunları görmek lazım’ dediğini hatırlattı.

Bahçeli’nin bu sözünü, iktidarın büyük ortağına mesaj olarak okuduğunu belirten Tezkan, “Belli, yüzde 10 seçim barajı MHP için sıkıntı yaratacak” diye yazdı.

İktidara yakın medyanın Akşener için “Sen bu partiyi niye kurdun hanım’ diye haykırırken, baraj konusu için “Meral Hanım seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesini istiyor. Bunu, ‘Ben nasıl olsa yüzde 5’ten fazla oy toplayamam, şu barajı yarı yarıya düşürün de bari Meclis’e girebilelim’ diye mi okuyalım?” yorumu yaptığını hatırlatan Tezkan, “Bakalım Devlet Bey için ne yazacaklar? Aynı yorumu yapacaklar mı? Zannetmiyorum” dedi.

Tezkan, sonuçla ilgili öngörüsünü ise şöyle açıkladı:

“BİR: Yüzde 10 barajı düşürülmez.. MHP, AKP listesinden seçime girer.. Yüzde 10 kontenjan alır..

40 milletvekili çıkarmayı garantiler.. Zaten 550 milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasının nedeni bu değil mi?

İKİ: MHP bu işbirliğini kabul etmez.. Barajın düşürülmesi için bastırır.. İktidarın büyük ortağı boyun eğer.. Baraj yüzde 7’ye veya yüzde 5’e düşer.” 

AKP MHP tiyatrosu

Yeniçağ yazarı Batuhan Çolak da bugünkü yazısına, Bahçeli'nin baraj çıkışını aldı. Bugüne kadar seçim barajını en şiddetli savunan partilerin başında MHP'nin geldiğini belirten Çolak, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

"Anlaşılan o ki, "siyaset yaptırılmama" garantisi verilenlerin siyasete bu denli etki etmesi Bahçeli'yi rahatsız etmiş durumda. Bahçeli'nin bu sözleri ani bir çıkıştan ziyade AKP-MHP anlaşmasından küçük bir detay… İlerleyen aylarda, bu anlaşmanın tüm maddelerinin teker teker ortaya dökülecek. Bizler de buna şahit olacağız.

Yakında "Eğer başkan olursam yardımcım da Bahçeli olacak" propagandası başlarsa şaşırmamak gerek. Çünkü siyasi göstergeler çok net!"