Bakan Ağbal: Vatandaş tepkisinde haklı

Bakan Ağbal: Vatandaş tepkisinde haklı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 8.İstanbul Finans Zirvesi'nde kamuoyunda tartışmalara sebep olan Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalar yaptı. Vatandaşın tepkisinde haklı olduğunu belirten Bakan Ağbal, ''Hepside haklı. Hiç kimseye 'haksızsın' diyemem'' dedi.

YURT Gazetesi / Cihan ÖZDEMİR

OVP'deki temel hedeflerinin makro ekonomik istikrar olduğunu belirten Bakan Ağbal, 'Para Politikası ile Maliye Politikası eşgüdüm içerisinde olacaktır. Maliye Politikası kararlarını alırken, Para Politikası hedeflerine bu arada fiyat istikrarı ve enflasyonu aşağı çekmesi hedefine mutlaka ve mutlaka bağlı kalacağız. Kimsenin tereddütü olmasın' dedi.

Vatandaş tepkisinde haklı

Vatandaşın vergi artış oranı konusuna duyarlı ve tepkili olduğunu bildiklerini belirten Bakan Ağbal, 'Hepside haklı. Hiçbirine 'haksızsın' diyemem. Bizde açık yüreklilikle ülkenin gerçeklerini, ihtiyaçlarını söylüyoruz. Vatandaşımızla aramızda samimi bir bağ var. 15 yıldır bir çok sıkıntılar atlatmışız, her zaman açık ve samimi olmuşuz. Vatandaşımızda bunları görerek hep destek olmuş. Bu desteğin önemini, kıymetini biliyoruz. 15 Temmuz alçak darbe girişimi gecesi sokağa çıkıp milli iradeye, hükümetine sahip çıktılar. Bunun değerinin para ile ölçülmesi mümkün mü? Onun için herkesin gösterdiği tepkiyi saygı ile karşılıyorum.' dedi.

İlave gelirler sadece savunma güvenlik alanına
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin caydırıcı gücünü ve tüm bölgeye istikrar getirecek bir vizyonu ortaya koyduğunu savunan Bakan Ağbal, 'Türkiye içeride terörle çok yoğun mücadele veriyor. Kararlıyız, terörün kökünü kazıyacağız. Ayrıca Türkiye tarihten gelen sorumluluğunu üstlenerek Suriye ve Irak'ta insiyatif aldı. Oradaki insanlar Türkiye'ye kurtarıcı gibi bakıyor.

Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla milli savunma alanında olağanüstü projelere başladık. Neden mi bahsediyoruz? Kendi uçağımızı, füzemizi yapacağız. Günümüzde ülkeler artık savunma güvenlik ihtiyaçlarını tek başına insanla yapmıyor. Eskiden İHA almak için birine gider 'ya bize de verin de bir hafta kullanalım' derdik. Şimdi millet sıraya girmiş 'Bize kaç tane SİHA vereceksiniz?' diyor.

Türkiye 21. yüzyılın dünyasında sahip olduğu ve olacağı gücü eğer realize edecekse savunma güvenlik alanında yapılmamış yatırımların yapılması, askeriyemizin modernizasyonu ve teknoloji yoğun alanlarda bu projelerin hızla yapılması lazım. Bu projeleri bugün, yarın başlatmayalım, inanın çok geç kalırız. O yüzden Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Mühendislerimiz, üniversitelerimiz canla başla çalışıyor. 

Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız savunma güvenlik alanında açıklamalar yapıyorlar. Peki bu nasıl olacak? Türkiye'nin kaynak üretmesi lazım. Ne yapalım, dışarıdan borç mu alalım? Borç alanların halini gördük. O borç alanlar sonuçta bütün faizleri bize ödetti. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Harcamaları kısıyoruz, sonuna kadarda kısacağız. 

Bütün bu topladığımız ilave gelirleri sadece savunma güvenlik harcamalarına aktarıyoruz. Kanunu da böyle yaptık. Yani bütçenin havuzuna gitmeyecek. Türkiye'nin hayati öneme sahip projelerine aktaracağız' ifadelerini kullandı.