Belçika'dan flaş Katalonya açıklaması!

Belçika'dan flaş Katalonya açıklaması!

Katalonya'da bu ayın başında yapılan bağımsızlık referandumu sonrasında geçtiğimiz hafta Katalan lider Puigdemont'nun tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesinin ardından İspanya'daki yüksek tansiyon AB'ye taşındı. Belçika, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Madrid yönetiminin görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont’nun Belçika’ya giderek temaslarda bulunmasının ardından İspanya’da yaşanan Katalonya krizi, Avrupa Birliği’ne sıçradı. AB ülkelerinin İspanya’yı desteklediğini açıklamalarının ardından bugün bir açıklama da Belçika Başbakanı Charles Michel’den geldi.

Michel, Puigdemont’u Belçika hükümetinin davet etmediğini ama görevden alınan Katalan isme Avrupa Birliği vatandaşlarına nasıl davranılıyorsa öyle davranılacağını açıkladı. Michel, “Belçika hükümeti, Puigdemont’nun Belçika’ya gelmesi için cesaret verici bir adım atmamıştır. Belçika hükümeti İspanya’daki krizin siyasi diyalogla çözülmesi çağrısında bulunmuştu” yorumunu yaptı.

PUIGDEMONT GARANTİ İSTİYOR

Brüksel, geçtiğimiz hafta Puigdemont ve diğer Katalan yöneticilerin sığınma taleplerine onay vereceklerini ilan etmişti.

Öte yandan bugün Puigdemont bir basın toplantısı düzenledi. Puigdemont, 21 Aralık’ta yapılması planlanan erken seçimlere katılacağının sinyalini verirken, Madrid yönetiminin garanti vermesi durumunda İspanya’ya dönebileceğini söyledi. Puigdemont, Madrid yönetiminin intikam istediğini dile getirdi.

ANKETLER YÜKSELİYOR

Öte yandan bugün yayınlanan bir araştırmaya göre Katalonya’da bağımsızlık isteyenlerin oranı son 3 yıla oranla yükselerek rekor kırdı. Katalanların %48.7’si bölgenin bağımsız olmasını istedi. Centre d’Estudis d’Opinio’nun düzenlediği aynı araştırmaya katılanlar yaz dönemlerinde %41.1 oranlarında bağımsızlık demişti. Yeni yayınlanan istatistiklere ulaşmak için 16 Ekim-29 Ekim arasında 1338 kişiyle görüşmeler yapıldığı belirtildi.