Liderler daha önce hiç karşılaşmadıkları sıkıntılar yaşayabilir

Bugün sizinle dört ayrı haber paylaşacağım. Bu haberler, özellikle seçip bulduğum haberler de değil. Bir ekonomi yayınının ana sayfasında arka arkaya yer alıyordu. Yani artık ülkemiz için sıradan haberler...

Reuters’ın yaptığı anketin sonuçları açıklandı. Anketten çıkan sonuçlar, zaten ‘daha da kötü geçecek’ dediğimiz 2019 yılı için kaygıları biraz daha artırdı. Çünkü ankete katılanların yüzde 40’ı ABD’de gelecek iki yıl içinde resesyon yaşanması riski yaşanabileceğini söylemiş. Zaten veriler de bunu gösteriyor zira tahvil getirileri farkı 10 baz puanın altına gerileyerek ABD’de yaşanan son resesyon öncesinde görülen en düşük seviyeye geriledi. Son yarım yüzyılda yaşanan bütün resesyonlardan önce ters verim eğrisi görülmüştü. Bundan önce böyle yüksek bir ihtimal en son Ocak 2008’de yapılan Reuters anketinde çıkmıştı. Bu tarih, Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers’ın, büyük resesyona yol açan çöküşünden sekiz ay önceye rastlıyordu.

“Havalar güneşliyken çatılarınızı onarın”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı David Lipton’ın yaptığı uyarı da oldukça önemli. Lipton, küresel ekonomi üzerinde fırtına etkisi yaratabilecek koşulların oluşmakta olduğu uyarısında bulunarak, hükümet ve merkez bankalarının durumla mücadele etmek için yeterince hazırlıklı olmayabileceğini söyledi. Lipton, bir zirvede yaptığı konuşmada, “Liderlere söyledik, ‘Havalar güneşliyken çatılarınızı onarın’ dedik. Ancak ben de pek çoğunuz gibi kara bulutların toplandığını görüyorum ve şu ana kadar alınan tedbirlerin yetersiz kalabileceğinden endişe ediyorum” dedi. Lipton küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukların politika yapıcıları daha önce hiç karşılaşılmamış türden sıkıntılarla burun buruna getirebileceğini vurguladı ve “Merkez bankaları muhtemelen daha da radikal önlemler almak zorunda kalacaklar” uyarısında da bulundu.

İnşaatta işler yolunda değil

Sizinle paylaşmak istediğim bir diğer haber inşaat sektörüyle ilgili... Türkiye Hazır Beton Birliği, inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumla beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, kasım ayında inşaat faaliyetleri oldukça sınırlı düzeyde kaldı. Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’na göre 4 endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalması, geride bıraktığımız kasım ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Raporu yorumlayan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, “Bu hafta açıklanan üçüncü çeyrek verisinde Türkiye ekonomisi yüzde 1,6 büyürken inşaat sektörü -yüzde 5,3’lük daralma göstermiştir. Son çeyrekte inşaat sektöründe beklenen daralma, geride bıraktığımız üçüncü çeyrekten daha fazla olacak” dedi.

Otomotivcilerin ihracat pazarı geriliyor

Türkiye otomotiv sanayinin başlıca ihraç pazarı olan Avrupa’da otomobil satışları, talebi aşağı çekmeye devam eden yeni emisyon testlerinin etkisiyle kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.1 geriledi. Satışları en çok düşen üreticiler yüzde 10,9 ile Volkswagen, yüzde 16 ile Renault ve yüzde 8,1 ile Fiat Chrysler oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) verilerine göre Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nde (EFTA) otomobil satışları geçen yıl kasım ayındaki 1.26 milyon adet düzeyinden 1.16 milyon âdete geriledi.

Bir başka rakam da hem otomotiv hem de tarımı yakından ilgilendiriyor. Çünkü yılın ilk 11 aylık döneminde traktör üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 azalarak 45 bin 828 adet olarak gerçekleşti.

.Ekonomiyle ilgili sadece bir günlük gelişmeler böyle...

Hem yurtiçi hem de yurtdışındaki manzarayı yeterince iyi ifade ediyor düşüncesindeyim.

Önceki ve Sonraki Yazılar