LYS değerlendirmeleri!

Üniversite adayları, hafta sonu LYS-4 (Sosyal Bilimler) ve LYS-1 (Matematik-Geometri) ile LYS-5 (Yabancı Dil) testleri için ter döktü. Cumartesi yapılan LYS-4 testinde Coğrafyada şekilli sorular adayları uğraştırırken, Tarih, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri bilgi ağırlıklı uzun metinli sorular öğrencileri zorlasa da genel anlamda çözülebilecek kolay sorulardan oluşturulmuş.

Pazar günü yapılan LYS-1’de Matematik sorularını kısmen zor bulan adaylar özellikle Geometri testinde ‘epeyce zorlandıklarını’ belirttiler. Yine pazar günü öğleden sonra ise İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılan sınavlar devam ederken yazımı gazeteye yetiştirmeye çalışıyordum.
Tabi bu değerlendirmeler herkes için geçerli değil. Sınavlar kimine göre kolay kimine göre de zor olabiliyor. Bir sınav için olması gereken de bu zaten. ÖSYM son yıllarda uzun metinli, oyalayıcı ve düşündürücü sorular soruyor. Düzenli çalışan, kitap okuyan, yorum ve analiz gücü iyi olan adaylar bu tarz soruların üstesinden daha iyi geliyor.

***

Geçen gün de yazdığım gibi LYS’ler her zaman YGS’ye göre daha avantajlı oluyor. LYS’ler bilgi sorularından oluşan sert sınavlar olsa da toplam puana etkisinin fazla olması, adayların kendi kulvarında yarışması, süre sıkıntısının yaşanmaması gibi artıları söz konusu. Tabi bu söylediklerim sınava hazırlanan ve emek harcayanlar için geçerli. İşi tesadüfe ve şansa bırakanlar için ise sınavlar her zaman zor olur.
Önümüzdeki hafta sonu adaylar, LYS -2 Fizik, Kimya, Biyoloji ile LYS- 3 Türk Dili ve Edebiyatı – Coğrafya-1 testlerinden sınavlara girecek. LYS’nin bu oturumlarına katılacakların çalışmalarını son güne kadar devam ettirmelerinde fayda var.
YGS sonuçları 4 gün gibi rekor bir sürede açıklanmıştı. LYS sonuçları ve Ortaöğretim Başarı Puanın (OBP) eklenmiş tüm puan türleri ve sıralamalar 25-26 Haziran gibi açıklanacaktır. Tercihlerin ise TEOG (devlet okulları) tercihleri ile aynı tarihte yani 6-16 Temmuz arasında yapılması bekleniyor. Bu yıl birçok değişiklik söz konusu. Tercih kılavuzu çıktığı zaman kontenjanlar, üniversiteler ve bölümler hakkında birçok yeni bilgiye de ulaşmış olacağız.


***

Bu yıl yapılan bir diğer değişiklik ise, eylül ayının ilk haftası yapılan devlet üniversitelerinin kayıt tarihlerinin geriye çekilmesi oldu. Devlet üniversiteleri kayıtları 3-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacak. Ekim ayında yapılan ek yerleştirme tercihleri ise 17-21 Ağustos 2015 tarihlerine çekildi. Ek yerleştirme kayıt tarihleri ise 31 Ağustos 2015 ile 04 Eylül 2015'te yapılacak. Herhangi bir devlet üniversitesine yerleşen adaylar, dünyanın her yerinden e kayıt uygulaması ile https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden kaydını yapabilecek.
Hem üniversite yerleştirme hem de TEOG tercih süreci ile ilgili olarak merak ettiklerinizi twitter@egitimisevin ve [email protected] adresinden sorabilirsiniz.Bizi takip etmeye devam edin!

Önceki ve Sonraki Yazılar