Mafyanın arka bahçesi

Bir polis şefi ile konuştum, otoparkçıları. Polis şefi, bu otopark işinin yalnızca bu konu ile sınırlı olmadığını anlatıyordu.

Buralarda görevli olanların bir kısmının işi daha da öteye götürdüklerini, çek-senet tahsilatı işine girdiklerini, gelecekte de haraç gasp gibi olayların failleri olduğunu söylüyordu polis.

Yani mafyacılık oynuyorlarmış.

Polis şefi bazı olayları kanıtlayamadıklarını, insanların bu kişilerce korkutulduğunu, sindirildiğini, yalnızca otopark ücreti tahsil etmediklerini, maddi durumu iyi olanlardan haraç da aldıklarını vurguluyor. En önemlisi de, otoparkçıların bir bölümünün çek-senet tahsilatı işine de bulaştıklarını.

Rüzgarlı sokakta-CHP’nin ULUS gazetesinde-yetişmiş bir gazeteci olarak meydana gelen olaylar beni de dehşete düşürdü, herkes gibi.

Rüzgarlı Sokaktaki olay vahimdir. Sedat Karagöz adındaki esnaf otoparkçılar tarafından öldürüldü.

Polis şefi, Sedat’ı öldüren “otopark görevlilerinde silahların işi ne?” sorusunu soruyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya da, Melih Gökçek’in 2011 yılında cadde ve sokakları otopark mafyasından kurtardıklarını söylediğini anımsatarak “ Ancak uygulama bunun tam tersidir” açıklamasını yaptı.

Sorularıma yanıt veren Yılmazkaya şunları söyledi özetle:
“Büyükşehir Belediyesinin otopark işletme anlayışı iflas etmiştir. Çünkü evinde oturan vatandaş mağdur. Aracını evinin önüne çekemiyor. Esnaf mağdur, dükkanının önüne arabasını park edemiyor. Edince en az üç beş kişi tepesine dikiliyor ve makbuzla-ki çoğu makbuz vermiyor-taciz ediliyor…
Şu ana kadar caddelerdeki tahsilatı kim yaptı, paraları kim tahsil etti? Sorularımızın cevabını alamadık.”

Otoparklardan akşam saatlerinde 2-3 arabanın gelip paraları çantalarla aldıkları iddiası da Başkent’te konuşuluyor aylardır.

Son yıllarda, artıkça arttı; park etme yüzünden çıkan kavgalar, aracından silahla tarananlar, evinin önünde vurulanlar …

Polis şefine bu durumu soruyorum.

O da, “Bu otoparklar mafya özentilerinin yetişmesi için bir okul. Ve mafyanın arka bahçesi” yanıtını veriyor.

Başka şeyler de söylüyor ve burada yetişenlerin her türlü pisliğe bulaşabileceğini, biraz daha öne çıkanların çek-senet, haraç alma işine girdiğini anlatıyor polis şefi.

15 Temmuz’dan başlayarak otoparklardan para alınmayacak.

İyi de, otoparklarda yetişen bu mafya özentileri ve patronları ne yapacak?

Not: Sevgili Rahmi Saltuk bir düzeltme yapmamı istedi. “ABD Başkanlarının oturduğu binanın adı ‘Beyaz Saray değil Beyaz Ev’dir” diye…

Önceki ve Sonraki Yazılar