NATO'dan çıkış yok

NATO'dan çıkış yok

Türkiye’den yükselen “NATO’dan çıkalım” seslerinin, “Türkiye’yi NATO’dan atalım” diyenlerin işine geldiği belirtildi, “Askeri bir darbe olmadığı, sistem felce uğramadığı sürece NATO’dan çıkmak mümkün değil” yorumu yapıldı.

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Türkiye'nin NATO'dan çıkamayacağını söyledi. Alçı, "NATO’ya girmek mümkün ama askeri bir darbe olmadığı, sistem felce uğramadığı müddetçe çıkmak mümkün değil" dedi.

Alçı'nın "NATO Sözleşmesi’nde eksik olan madde" başlığıyla kaleme aldığı yazının ilgili bölümü şöyle:

“NATO tatbikatında yaşanan skandal aslında yeni olmayan, hatta ilk olarak Gezi olayları sırasında belli çevrelerde telaffuz edilmeye başlanan ama özellikle 2016’dan beri dillendirilen bir tartışmayı şiddetli bir şekilde yeniden açtı. Ama çok dikkatli olmamız gerek! Burada bir oyun var. Tartışma iki türlü yürütülebilir. İlki, bizi tam da istenen oyunun sonucuna götürür...

Tartışmanın temel başlığı elbette NATO ve Türkiye ilişkileri. Ancak burada iki farklı eksen var. İlki, daha doğrusu son 4.5 yıldır konuşulan ve son 1.5 yıldır giderek daha net telaffuz edileni NATO’nun Türkiye’den rahatsızlığı, hatta Türkiye’yi ittifaktan çıkarma yolları aradığı. İkincisi ise son dönemde 15 Temmuz’la başlayan, ABD’nin bilinçli bir politika ile Türkiye’yi kendinden uzaklaştırması sonucu Türkiye’de hep var olan ama giderek artan anti-Amerikan, anti-Batı refleksi tavan yaptıracak NATO provokasyonu ve Türkiye’den yükselen “NATO’dan çıkalım” sesleri... Yani “NATO Türkiye’yi atsın” ile “Türkiye NATO’dan çıksın” arasında tıkanıp kalan bir tablo var.

ATAMAYACAKLARI İÇİN YAPIYORLAR

Halbuki ikincisi, yani Türkiye’den yükselen “NATO’dan çıkalım” sesleri tam da birincisinin, yani “Türkiye’yi NATO’dan atalım” diyenlerin istediği şey!

Sevgili okurlar NATO’ya girmek mümkün ama askeri bir darbe olmadığı, sistem felce uğramadığı müddetçe çıkmak mümkün değil! İttifak üye kabul şartlarının 10. maddesinde detaylı bir şekilde tarif etmiş, 4. maddesinde üyelik için prosedürleri anlatmış ama bir üyenin üyeliğine nasıl son verileceğini düzenlememiş. Tabii soğuk savaş mantığı ile cephe genişletme amacı güdüldüğü için ve üye kaybetmek karşı cepheye kazandırmak anlamına geleceği için olsa gerek bunu düzenlemek bile NATO’yu zayıflatır gibi düşünülmüş olabilir. O nedenle son birkaç yıldır Türkiye’yi Batı ittifakından koparmak isteyen çevreler kara kara bu işi nasıl yapacaklarını düşünüyorlar. Onları en çok sevindirecek şey Türkiye’nin kendiliğinden NATO’dan çıkması olacaktır.

Elbette Norveç’teki çirkin provokasyona en üst perdeden en sert tepkiyi verelim; nitekim veriyoruz da ve NATO’dan da özür üzerine özür geliyor ama Türkiye NATO’dan ayrılmamalıdır. Her ne kadar son dönemde aramızda ciddi fikir ve yaklaşım farkları olsa da “NATO üyesi olarak Rusya-Çin cephesi ile ilişki kuran bir Türkiye” çok daha güçlü bir Türkiye olur..."