CHP'li İrgil: Dolmabahçe'deki çiniler nerede?

CHP'li İrgil: Dolmabahçe'deki çiniler nerede?

Dolmabahçe Sarayı’ndaki restorasyon çalışmaları sırasında Veliaht Dairesi’nin duvarlarından sökülen çiniler, Meclis gündemine taşındı. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a “Tarihi çiniler neden sökülmüştür? Bu çiniler şimdi nerededir?” diye sordu.

Tarihi çiniler konusu, CHP'li Ceyhun İrgil tarafından da soru önergesi yapıldı. İrgil, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye önerge verdi. İrgil ”Restorasyon çalışması yapılmadan önceki fotoğraflarda, karşılıklı iki duvarın, yarısına kadar çini ile kaplı olduğu görülürken, çalışma sonrasını yansıtan fotoğrafta çinilerin yerinde olmadığı görülmektedir. Bu konuda herhangi bir bilgiye de rastlanılmamaktadır” dedi. İrgil “Saraydaki Sultan Abdülmecit Bölümünde yapılan restorasyonda, birinci kattaki tarihi çiniler neden sökülmüştür? Bu tarihi çiniler nerededir?” diye sordu.

TOPLAM MALİYET NEDİR?

TBMM'ye ait hangi binalarda, kaç bölümde ne tür restorasyon çalışması yapıldığının da açıklanmasını isteyen İrgil, ”TBMM'ye ait tarihi binalarda gerçekleştirilen onarım, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının maliyetleri kalem kalem nedir? Tüm bu çalışmalarda kaç uzman yer almıştır? Söz konusu restorasyon çalışmalarını sürdüren kişi, kurum ya da kuruluşların isimleri nedir?” sorularını da yöneltti.

CHP'li İrgil ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a da yazılı soru önergesi vererek, tarihi çinilerin neden söküldüğünü, şu anda nerede olduğunu sordu ve ”TBMM'ye ait tarihi binalarda gerçekleştirilen onarım, restorasyon ve konservasyon çalışmalarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır ve teşkilatınız bünyesinden bu çalışmalar için kimler görevlendirilmiştir?” diye sordu.