Kritik isim şu anda MİT’in elinde... Konuşmaya başladı

Kritik isim şu anda MİT’in elinde... Konuşmaya başladı

PKK'nın Suriye kolu PYD bölgesinden Cerablus’a geçerek Özgür Suriye Ordusu güçlerine teslim olduğu belirtilen Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Sözcüsü Talal Silo’nun şu anda MİT’in elinde olduğu öğrenildi.

Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, Tilo’nun MİT yetkililerine terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin faaliyetleri, yapılanması ve Afrin’deki durumuyla ilgili ayrıntılı bilgiler vermeye başladığı bildirildi.

Yetkililer, Tilo’nun kendiliğinden mi teslim olduğu yoksa Türkiye’nin bir operasyonuyla mı alındığı yönündeki sorulara ise yanıt vermedi. 

NE OLMUŞTU?

Dün Tilo'nun SDG'den ayrıldığına yönelik haberlerin çıkmasının ardından ÖSO,  “Suriye Demokratik Güçleri SDG (PKK/PYD) Sözcüsü Albay Talal Silo, ÖSO ile koordinasyon içinde milis gücünden ayrılarak Cerablus’a, Halep kırsalına ulaştı” açıklamasında bulunmuştu. Hürriyet’in elde ettiği bilgiye göre Talal Silo, bir kuzeni aracılığıyla Türk yetkililerle temasa geçti. Yaklaşık bir haftadır süren görüşmelerin ardından üç kişiyle Cerablus kırsalına gelen Silo, burada araçtan inerek ÖSO güçlerine sığındı. Üst aramalarının ardından Silo ve beraberindekiler kent merkezine götürüldü.

Olası bir saldırı veya suikast tehlikesine karşılık gizli bir operasyonla Türkiye’ye getirilmesi için harekete geçilen Silo’nun, Türkiye’den sığınma ve can güvenliği için güvence istediği öğrenildi. 

SURİYE ORDUSUNDA ALBAYDI

İç savaştan önce Suriye ordusunda albay rütbesinde görev yapan 1965 doğumlu Talal Silo, Çobanbey-Elbeyli bölgesinden Türkmen kökenli bir Suriye vatandaşı olarak biliniyor. Silo, Suriye’de savaş başladıktan sonra Halep vilayetinin kuzeyinde Selçuk Tugayı’nı kurdu. Bu oluşum, Türkmen kenti El Rai (Çobanbey) çevresinde konuşlandı. Bu şehir Ocak 2015’te DEAŞ’ın eline geçti. Selçuk Tugayı, Ağustos 2015’te muhalif Devrimciler Ordusu’na katıldı. Ekim 2015’te ise SDG’nin bir parçası oldu.

SDG’nin 17 Ekim’de terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’deki merkezi Rakka kentini almasının ardından 20 Ekim’de bu şehrin stadyumundaki basın toplantısında Talal Silo bir zafer konuşması yapmış ve şunları söylemişti: “Zaferimiz terörizme karşı kazanılmış bir zaferdir. Bu tarihi zaferi tüm insanlığa adıyoruz. SDG Komutanlığı olarak Rakka’nın yönetimini ‘Rakka Sivil Meclisi’ne devredeceğimizi belirtiyoruz. Eyaleti tüm sınırlarıyla birlikte tüm tehditlere karşı koruyacağımızın sözünü veriyoruz.”