TBMM’de tezkere kabul edildi

TBMM’de tezkere kabul edildi

TBMM Irak- Suriye tezkeresini görüşmek üzere toplandı. Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Canikli, "Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir" dedi. MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir" dedi. HDP'li Baydemir konuşmasında "AKP-MHP şer odakları ittifakları" ifadesi gerginliğe yol açtı. Ardından CHP'li Öztürk Yılmaz ile AKP'li Volkan Bozkır arasında tartışma çıktı. CHP�

Irak ve Suriye tezkeresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin  Meclis Genel Kurulu olağanüstü toplandı.  Genel Kurul’da Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yer alıyor.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın kısa konuşmasının ardından elektronik yoklamaya geçildi.

NURETTİN CANİKLİ: PKK/PYD SİYASİ OLUŞUM PEŞİNDEDİR 

Hükümet adına milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli konuşma yapıyor.

Canikli’nin konuşmasının satır başları şöyle:

-Türkiye uzun zamandan beri terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada ülkeler güçsüzleştirilmek istenmektedir. PYD/YPG terör örgütü de siyasi oluşum peşindedir.

-Son yıllarda güvenlik tehdidinin boyutu hem artmış hem de küresel ölçeğe taşınmıştır. Türkiye çok büyük bedeller ödemiş ve ödemeye devam etmiştir. Bugün içinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn edilmeye çalışılmaktadır. Proje 1990’lı yılların başında hayata geçirilmeye çalışılmıştı. 
Ülkemizin de içinde bulunduğu devletler etkisizleştirilmek ve yeni devletçikler kurulmak istenmiştir. Bu şekilde coğrafya dizayn etmeye çalışanlar tarafından çok kolay yönetilecek hale gelecekti. Terör örgütleri bu proje için birer taşerondan ibarettir.

-Müttefikimiz yoğun silah, lojistik desteğiyle bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak bu emeline, yani Suriye’nin kuzeyinde etnik yapı üzerine kurulu terör örgütü tarafından koordine edilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

-Türkiye bu oluşuma izin veremez. Bu yapılanmalara hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. PKK terör örgütünün bir uzantısı olan YPG bu bölgedeki topraklarda işgalci bir yapılanmanın önünü açmaya çalışmaktadır. YPG’ye verilen silahlar er veya geç Türkiye’ye yöneltilecektir.

“RİSKLER HALA AKTİF VE TEZKEREYE İHTİYAÇ VARDIR”

-Türkiye aktif olarak arazide bu işgalleri ortadan kaldıracak adımlar atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu görüyor ve gereğini yapıyoruz.Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun uzun vadede hayatta kalma şansı yoktur, kısa vadede de Türkiye buna izin vermeyecektir.  Güvenliğimizi tehdit eden riskler hala aktiftir ve tezkere ile istenen yetkilere ihtiyaç vardır.”

REFERANDUM ZİNCİRLEME REAKSİYONLARA YOL AÇABİLECEKTİR

-TBMM’nin hükümetimize vermiş olduğu yetkiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Operasyonu’yla Türkiye’nin güneyinde oluşturulmak istenen, terör örgütü kontrolündeki siyasi yapılaşmanın kalbine, çıkarılamayacak bir hançer saplanmıştır. Güvenliğimizi tehdit eden bu riskler halen aktiftir ve bu tezkere ile talep edilen yetkilere ihtiyaç vardır.
-Referandum zincirleme reaksiyonlara yol açabilecektir. Kuzey Irak’taki referandum, bölgede önü alınamaz bir yangına neden olacaktır. Bu referandumdan en büyük acıyı dost ve kardeşimiz Kürt halkı çekecektir. Yönetimin aldığı bu sorumsuz karar bölgeyi ateşe atacaktır. Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasal yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerekir.

“TÜM ARAÇ VE ÖNLEMLER MASADA”

-İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması akıl tutulmasıdır. Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araç ve önlem masadadır. Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi sınırlarının değişmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Buradan bir kez daha referandumdan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye olarak sorunun Irak Anayasası çerçevesinde çözümüne katkı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

ERKAN AKÇAY: ERBİL’E ATEŞLE OYNAMA MESAJI VERİLMEKTEDİR

MHP adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay konuştu.
Akçay’ın konuşmasının satır başları şöyle:

-Yaşanan gelişmeler karşısında gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan tezkerenin süresi 1 yıl daha uzatılmaktadır. Hiçbir meşru tarafı olmayan bölücü girişimler ülkemiz açısından riskler oluşturmaktadır.

-Irak’ın işgali sonrasında ülkenin parçalara ayrılma projesinin benzeri Suriye’de sahnelenmektedir. Komşumuz olan 2 ülke bölünmenin eşiğindedir. Irak neredeyse yok olmanın eşiğindedir. Irak’ın kuzeyi Barzani tarafından yönetilirken Türkmenler yok olma sürecine getirilmiştir.

-Suriye’de DEAŞ ile mücadele ettiğini söyleyen ülkeler PYD’nin palazlanmasına neden olmuştur. Türkiye’ye parasıyla silah vermeyen sözde dost ve müttefikler PYD’ye son teknoloji silahları vermektedir. Bu tezkere sadece terör örgütlerine karşı değil, onları semirten besleyen ülkelere karşıdı da Türk milletinin gazi Meclis’ten bir uyarısı olacaktır.

-Bu tezkere Türkiye düşmanı bütün güçlere karşı yüksek sesle bir karşı duruş olacaktır. Korsan referandum girişimine karşı kararlı bir ses çıkacaktır. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir.

-Tezkere ile Ankara’dan Erbil’e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir. Irak ve Suriye’de yaşayan Türkmen varlığı hiçbir şekilde oldu-bittiye getirilerek sökülüp atılamaz. Bu provokasyon miadı dolmuş Barzani’nin hayrına olmayacak.”

HDP’Lİ BAYDEMİR: DAHA 40 GÜN VAR, NEDEN BUGÜN GETİRİLDİ?

HDP adına Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir konuşuyor.
HDP Sözcüsü Baydemir’in konuşmasının satır başları şöyle:

-Bizler bu parlamento çatısı altında birbirinden farklı düşünen siyasi partileriz. Bu tezkere bütün darbe hukukuna rağmen haklılığımızın ispatıdır.

-Tarih bir kez daha bizleri haklı çıkarmıştır. AKP- MHP ittifakı neredeyse 3 yıllık zaman dilimi içerisinde bu ülkeyi büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir.

SİZİN İÇİN ADİL OLAN HAK, KÜRTLER İÇİN NEDEN GAYRIMEŞRU OLSUN

-Bugünkü tezkere, bugün itibariyle aciliyeti yoktur. Neredeyse tezkerenin 40 günlük zamanı var, 9 gün sonra parlamento zaten rutininde toplanacaktı. Neden bugün bu tezkere hem milletin hem de TBMM’nin önüne koyuluyor?

-Bu oyuna demokrasinden yanayım, haklardan- özgürlüklerden yanayım, KHK’ya karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var, neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz; ırkçılık, aşırı milliyetçilik, savaş bir toplumun felaketi olabilir.

Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının ilanıdır. Sizler için adil olan bir hak, Kürtler için neden gayrımeşru olsun.

-Kürdistan bölgesinde yaşayan bütün halklar. Onların iradesi neyse başımız gözümüz üzerinde kabulümüzdür. Şu anda Kürdistan Yönetimiyle Bağdat yönetimi arasında trafik devam ediyor. İster referanduma gidilsin ister ertelensin sandıktan çıkan irade kabulümüzdür.

-Tezkereler savaş kararları bir sonuç doğursaydı biz bugüne kadar onlarca kez çözmüş olurduk. Irak’ın toprak bütünlüğü kaygınız yok. Her fırsatta toprak bütünlüğünden bahsediyorsunuz. Ortadoğu’da istikrar mı var? Ulusların kendi kaderini tayin hakkı evrenseldir. Filistin, Katolanya, İskoç halkı için ne kadar meşru ise Kürdistan halkına da anasının ak sütü gibi helaldir

-Sayın Başbakan, koşullar ne olursa olsun ‘insan olmak ve insan kalabilmek’, Allah aşkına gerek Ankara gerek Bağdat rejimi uygulamalarıyla insanlık mı kaldı?

-Parlamentoya bir çağrıda bulunuyorum. Gelin bu düşmanlık tezkeresine hayır diyelim.

“ŞER İTTİFAKI” TARTIŞMASI

Baydemir’in konuşması sürerken Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir’in “AKP-MHP şer odakları ittifakları” ifadesine itiraz etti.

Kahraman, “Töhmet alıtnda bırakan ifadeleriniz var. Zabıtları isteyeceğim. Burada böyle konuşalamaz. Bana şimdi zabıt gelecek. Özür bekliyoruz” dedi.

Kahraman daha sonra AKP’nin sataşma olduğu gerekçesiyle AKP Grup Başkanvekili Nacı Bostancı’ya söz verdi. HDP’lilerin tepkisini sürdürdü. Bunun TBMM Başkanı zabıtları inceleyeceğini yineledi.

CHP’Lİ YILMAZ ÖZTÜRK: BARZANİ’NİN ANKARA’DA OFİSİ DURUYOR

CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuşuyor.

Öztürk Yılmaz’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

Bu referandum girişimi 3 açıdan sorunlu. Uluslararası hukuka ve meşruiyete uymuyor. Bu referandum girişimi Irak Anayasası’na da aykırı. 3. konu, bu referandum girişimi Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kendi yazdığı anayasaya da aykırı.
Öncelikle Barzani güçlendi, neden? AKP’nin Irak Merkezi Hükümeti’ni öteleyen anlayışı merkezi hükümeti zayıflattı. Habur’daki ticaretten Bölgesel Kürt Yönetimi kazanç sağladı. AKP Barzani’yi siyasi olarak da güçlendirdi. Barzani’nin ayağına neden kırmızı halı serdiniz? Neden bayrağını çektiniz?

DIŞ POLİTİKADA İFLAS YAŞANMIŞTIR

Barzani’yi ikinci olarak güçlendiren konu 2010’dan sonra IŞİD belasıyla başladı. Başika’da kurulan kamp bugün peşmergeye fayda sağlıyor. Bugün Kerkük konusu oluyor, Kerkük valisi görevden alınıyor ama kabul etmiyor. Irak Parlamentosu referandumu iptal ediyor ama kabul edilmiyor. Irak bugün uluslararası toplumun bir üyesidir. Barzani güçlendi, Türkiye ve Tahran da zayıfladı. Dış politikada bir iflas yaşandı.

TATBİKAT YAPIYORSUNUZ TIR’LAR VIZIR VIZIR GEÇİYOR

Demek ki uluslararası alanda sizin sözünüzün gücü zayıflamış durumda. İran da zayıfladı. Çünkü ABD’deki yeni yönetim nükleer anlaşmayı tehdit olarak dayatmakta ve İran’ın elini kolunu bağlamakta. Dün toplandınız, ne konuştunuz? Ne yaptınız, ne karar aldınız, bilen var mı?

BİZİ Mİ OYALIYORSUNUZ?

Daha İran ile koordine edilmemiş. Ne yapacaksınız? Orada tatbikat yapıyorsunuz oradan TIR’lar vızır vızır geçiyor. Barzani’nin Ankara’daki ofisi hala duruyor. Siz bunu ciddiye alıyor musunuz, bizi mi oyalıyorsunuz?
Bölgemizde savaş olmasını asla istemiyoruz. Barzani’nin attığı adım bölgeyi taşeronlaştırıyor. Uluslararası meşruiyeti olmayan girişime kesinlikle karşı olmak lazım. İsrail, Barzani’yi İran’a karşı kullanmak istiyoruz. Biz savaş için değil bölgenin iyiliği için referandumun iptal edilmesini istiyor ve tezkereyi destekliyoruz.”

VOLKAN BOZKIR: İPTAL EDİN

AKP adına İstanbul milletvekili Volkan Bozkır konuşma yapıyor.
Bozkır’ın konuşmasının satır başları şöyle:

“Irak’ta kritik bir noktadayız. IKBY bu referandumu yaparsa Irak Anayasası’na aykırı hareket etmiş olacaktır. Türkiye Irak ile ilişkilere ve toprak bütünlüğüne her zaman önem vermiştir. Kerkük’te maalesef Irak bayrağının yanına Kürdistan bayrağının asılması kararı alınmıştır. Bu son derece yanlış olmuştur. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Irak’ın etnik ve mezhepsel bir savaşa sürüklenmesi terör örgütlerini güçlendirmektedir. Irak’taki mozaik toprak bütünlüğü temelinde korunabilir. Türkiye her aşamada tutumunu ortaya koydu. IKBY’nin aldığı referandum kararı değerlendirilmi ve her türlü tedbir masaya yatırılmıştır. Referandumun olması halinde Türkiye’nin ne tür tedbir alacağı tüm boyutlarıyla değerlendirilmiştir. IKBY’ye son bir kez daha çağrıda bulunmayı görev biliyoruz. Bu referandumu iptal edin. Bu duygusallıkla götürülebilecek bir konu değildir. Henüz vakit geç değildir. Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. Doğru olan referandumun tamamen iptal edilmesidir. ”

ÖZTÜRK YILMAZ’DAN SERT YANIT

Volkan Bozkır’ın konuşmasında aynı zamanda eski Musul Başkonsolosu olan CHP’li Öztürk Yılmaz’ı “vefasızlıkla” suçladı.

Bunun üzerine Öztürk Yılmaz tekrar söz aldı.

Öztürk Yılmaz şöyle dedi:

“Benim saygım Bayrağa, vatana ve Atatürk’e. Ucuz kahramanlıkları sevmem. Vefasızlık diyor. Nereye mesaj vermek istiyor.

Nezakati kendisinden mi öğreneceğiz? Ben diplomaside nezakati bilen biriyim. 

Kendisi bakanlığı vefayla falanla.. Biz bilmiyor muyuz vefayı?

Dışişleri Bakanlığı müsteşarı burada.  Bizim işimiz siyaset ve nezakettir. Ucuz kahramanlık, ağabey, kötülük… Bizim yüzümüzden bakanlık mı çökmüş?  Bu ülkenin çıkarları ne gerekiyorsa onu yapmışız Volkan Bozkır ne yapmış?”

CHP’Lİ ALTAY: ASKERİ SEÇENEĞİ DÜŞÜNMEYİN

Kürsüye daha sonra CHP’li Engin Altay çıktı. Engin Altay özetle şöyle dedi:
Şehitler gelmesin diye tezkereye evet diyoruz ama Hakkari’den yine şehit haberi var. Bu son olsun diyorum. Terörle mücadelede her tür yetkiyi vermemize rağmen, 80 milyonu terör örgütlerinin açık hedefi haline getirmesinden üzüntü duyuyoruz. Kayserililer için eşeği boyar, babasına satar derler. Sizin yaptığınız bu. Kamuoyuna anlattığınız da bu.

Meclis’e gelen bu tezkere 2007’den beri TSK’nın imkanlarını arttıran bir tezkere. 1 haftadır neredeyse kamuoyunda fırtına koparıyorsunuz. MGK sonuçlarına baktığınız zaman hiçbir şey çıkmamış. Esip gürlüyorsunuz, bir damla bereketiniz yok. Şu MGK kararlarında yeni ne var?

Her olaya milli dava diyorsunuz, şu hükümete soruyorum; Türkiye’nin eskiden gelenekleri vardı, muhalefete bilgi vermek diye bir şey vardı. Bir tana bilgi verme gereği duydunuz mu? Türkiye’yi tam bir bataklığın içine soktunuz.
Volkan Bozkır konuşmasında Fırat Kalkanı ile IŞİD’e darbe vurduk diyor. IŞİD’ın 71 ilde uyuyan hücreleri var. Lafla petynir gemisi yürümez hamasetle siyaset yapılmaz. İç ve dış tehditler var. Varsa yoksa hamaset. Türkiye’yi bataklığın içine soktunuz.

“CUMHURBAŞKANI KANDIRILDIK DİYEMEMİŞ”

Cumhurbaşkanı ‘Barzani kadir kıymet bilmiyor’ demiş. Günaydın. Devlet işi kadir kıymetle mi diplomasıyle mi yürütülüyor? Kandırıldık diyememiş böyle demiş.

“ASKERİ SEÇENEĞİ DÜŞÜNMEYİN”

Askeri seçeneği düşünmeyin bile. Savaş çığırtkanlığı doğru işler değildir. Buradan iddia ediyorum ticari yaptırımlar konusunda Habur’u mu kapatacaksınız petrol vanalarını mı kapatacaksınız. İkisini de yapamayacaksınız.
Askeri seçenek düşünülmemelidir, konuşulmamalıdır. Elbette alınması gereken tedbirler var. Her Kürt’e terörist gözüyle bakamazsınız bunlar ayrıştırır bunlara gerek yok. Bu ülkede benim ne kadar hakkım varsa Kürtlerin de hakkı vardır. Biz diyoruz ki PKK ile gerektiği mücadeleyi yapsın ama bütün Kürtleri terörist gibi davranan iş ve işlemlerden uzak durmak gerekir.  Bizim önerilerimiz şunlardır:

1-İç politika malzemesi yapmayın,

2-Türkiye’nin yaptırımları arasında askeri seçenek olamaz.

3- 7-8 yıldır karşılıksız tehditlerle yaptırım gücü zayıflamıştır. Dış politika için yardıma hazırız.

4-İkna yöntemlerini kulanın

5- Hükümet Erbil’le Bağdat’ı masaya oturtmak için kullanmalı bütün enerjisini.
Son olarak şu Meclis’e açıklayın, Barzani’nin petrolünü alıp İsrail’e satan şirketin Türk hissedarlarının listesini sunun.

TBMM’de TEZKERE KABUL EDİLDİ

Yapılan oylamanın ardından Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.