CHP’de bir dönem daha merkez yoklamasından adaylık

CHP’de bir dönem daha merkez yoklamasından adaylık

Hafta sonu yapılacak CHP Tüzük Kurultayı için sunulan taslak metinde İl Başkanları, PM üyeleri ve milletvekillerinden gelen tepkiler üzerine birçok değişiklik yapılırken, CHP’nin mevcut bütün milletvekillerinin bir kez daha merkez yoklaması hakkından yararlanabilecekleri kaydedildi.

YURT Gazetesi yazarı Mehmet Yurtseven, hafta sonu yapılacak CHP Tüzük Kurultayı için sunulan taslak metinde, il başkanları, PM üyeleri ve milletvekillerinden gelen tepkiler üzerine birçok değişiklik yapıldığına işaret ederek, tüzüğün en önemli maddelerinden biri olan bir kişi Merkez Yoklaması hakkından sadece bir kez yararlanır maddesinin gelecek seçimler için geçerli olmayacağını kaydetti.

Yurtseven, “Bir dönem merkez yoklamasından aday olabilmek” başlıklı yazısında, şunları kaleme aldı:

“Tüzük taslağının en önemli maddelerinden bir tanesi “Belediye Meclisi üyelerinin il ve ilçe örgütlerinde görev alamayacak” olmasıydı.

Bu maddenin taslak metinden çıkarılması Belediye Meclis üyelerinin örgüt yönetimlerinde görev almalarının yeniden önünü açmış.

İl Yöneticisi olan bir belediye Meclis Üyesi, Belediye Meclisi Grup Başkanı olan İlçe Başkanının hiyerarşik olarak altında ama İl Yönetiminde üstünde olacak.

‘BU KARMAŞANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ’

Gençlik Kotası yüzde 20’ye çıkarken gençlik yaşının yeniden 30’a inmesi olumlu bir gelişme.

Ancak cinsiyet ve gençlik kotalarının birleştirilebilmesi yönetimlerde, genç kadın yönetici yapalım iki kotadan aynı anda kurtulalım düşüncesini fazlasıyla harekete geçirecektir.

Bu düşüncenin önüne geçecek bir düzenleme yapmak gerekir.

Gençlik ve cinsiyet kotaları koymak kolaydır.

Önemli olan bunu uygulayabilmektir.

Seçilecek sıraların dışında bırakılan kotarın hiçbir anlamı yoktur.

Bu maddede “kotalar son seçimde parti tarafından kazanılan sıralar içerisinde uygulanır” şeklinde düzenlemek gençlerin kazanımlarını garanti altına alabilir.

Gençlik Kolları ve Kadın Kolları Genel Başkanlarının özellikle bu düzenleme konusunda ısrarcı olmaları gerekir.

ÖN SEÇİM ZORUNLULUĞU

Bir milletvekili olan illerde ön seçim yapılması zorunluluğunu ortadan kaldıran maddenin taslak metinden çıkarılmış olması da önemli bir kazanım.

Tüzüğün en önemli maddelerinden biri olan bir kişi Merkez Yoklaması hakkından sadece bir kez yararlanır maddesi önümüzdeki seçimler için geçerli değildir.

Çünkü genel seçimler 2015 yılında yapıldı.

Bu maddesi ise 2016 yılında tüzük hükmü haline geldi.

Hiçbir hukuki düzenleme geçmişi kapsamayacağı için mevcut milletvekillerinin durumunda bir değişiklik olmuyor.

‘SONSUZA KADAR KONTENJAN ADAYLIĞI’

CHP’nin mevcut bütün milletvekilleri bir kez daha merkez yoklaması hakkından yararlanabilir.

Ayrıca merkez yoklaması ve kontenjan adaylığı farklı olduğu için ön seçim yapılan yerlerde kontenjandan aday olmuş olanları bu madde hiçbir zaman kapsamayacaktır.

Bir kişi sonsuza kadar kontenjan adayı olabilir…

Bir dönem merkez yoklamasından aday olabilmek önümüzdeki seçimler için geçerli değildir…”