Maliye artık daha az eleman alacak

Türkiye’nin demografik yapısı herkesin malumu, nüfusun çok önemli bir kısmı 27 yaşın altında. Her yıl lise ve üniversitelerden milyonlarca genç mezun oluyor ve hayatın doğal akışı gereği iş hayatına atılmak istiyor. Rakamla ifade edersek her yıl en az 500 bin genç, işgücüne katılmayı hak ediyor. Resmi rakamlara göre 3 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise 5 milyonu geçen işsiz sayısına, her yıl en az 400 bin kişi ekleniyor.

Üniversiteyi bitirenlerin en güvendiği iş kapısı hala kamu sektörü. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) kazanmak için milyonlarca genç, dershanelere gidiyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra sınavdan iyi bir puan almak için birkaç yıl dershanede eğitim almak gerekiyor. Tabii, KPSS’den alınan iyi bir puan işe girmek için yeterli değil, bakanlıkların ve diğer teşkilatların açtığı sınavları izlemek, başvurmak ve tekrar sınava girmek gerekiyor. Yazılı sınavdan iyi bir puan almak da yeterli değil, sözlü sınavı geçmek gerekiyor, “Ankara’da bir tanıdık” bulanlar, ailesi malum nedenlerle “fişlenmemiş” olanlar, herhangi bir kamu kurumuna kapağı atabiliyor.
Süreci yazarken bile yoruldum, yaşayanların halini siz düşünün…
Gelelim başlıkta belirttiğim Maliye’ye…

Maliye Bakanlığı, yaygın teşkilatı nedeniyle en çok eleman alan kurumların başında geliyor. Bu elemanların çok önemli bir kısmı da iyi eğitim almış, işletme ve vergi konularında uzman kişiler, yani KPSS’ye girenlerin en üst tabakası, Maliye’yi tercih ediyor. Maliye, bu yıl sadece kayıt dışı ile mücadele etmek için 3 bin yeni eleman alacağını açıklamıştı. Zaten, kurumun internet sitesine girdiğinizde göreceksiniz, kadroların yüzde 40’a yakını boş durumda. Haliyle, birçok üniversite mezunu, Maliye’nin açacağı sınavları bekliyor.

Ancak artık Maliye, gençler için umut kapısı olmaktan çıkacak. Nedeni ise vergi dairelerinde başlayan sistem değişimi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın başında, vergi teşkilatında yeni bir dönem başlattıklarını, pilot uygulamanın da Eskişehir’de devreye gireceğini söylemişti zaten. Sistem kısaca şöyle: Maliye, işlemlerin önemli bir kısmını internet ortamına taşıyacak. Örneğin yazarkasa başvurusu için vergi dairesine gitmeye gerek olmayacak. Bu durumda şehirlerin farklı yerlerine yayılmış vergi dairelerinin önemli bir kısmı kapatılıp, birleştirilecek.
Bu hafta içinde Maliye Bakanlığı bürokratlarından biriyle sohbet ederken, Eskişehir’deki pilot uygulamayı konuştuk. Yeni yaklaşım, yakında Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde de devreye girecekmiş. Bürokrata “Teknolojiden yararlanmak iyi ama çalışanlar nasıl etkilenecek” diye sordum. Yanıtı, “Var olan personel, belli merkezlerde toplanacak, deyim yerindeyse artık içeride çalışacak. Bundan sonra artık eskisi gibi yeni eleman alımı yapılmayacak, çünkü ihtiyaç kalmayacak” oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar