'Gezi'yi savundu, başkonsolosluktan azledildi

‘Gezi’ye dokunan yanıyor. Son kurban Amerika Birleşik Devletleri’nden.
Seattle Fahri Başkonsolosu Ufuk Gökçen, Seattle Times Gazetesi'ne ‘Gezi Protestoları’yla ilgili görüşünü açıklayınca azledildi.

Türkiye'nin 11 buçuk yıldır Seattle Fahri Başkonsolosu olan Gökçen’in görevine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla son verildi.

Washington Büyükelçisi Namık Tan; Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun imzaladığı azil yazısını Gökçen'e bildirdi.

Boeing uçak şirketinde 20 yıldır mühendis olarak çalışan Gökçen, ‘Abdülhamit Dönemi Jurnalciliği’ne benzer bir yöntemle görevinden alındığını söyledi.

Gökçen; biri Boeing'de çalışan, radikal olarak tanımladığı birkaç İslamcının; kendisinin Seattle Times'a yaptığı ‘Gezi Protestoları’yla ilgili yorumdan dolayı, doğrudan Davutoğlu'na şikayet ettiğini belirtti.

Ufuk Gökçen, Seattle'da yaşayan Türklerin ‘Gezi Protestoları’yla ilgili görüşlerini alan gazetenin sorusu üzerine, Erdoğan Hükümeti’nin son 10 yılda yaptığı değişiklikten duyulan kaygı ile yargı ve medya üzerindeki baskıyı anlattı.

Seattle Fahri Başkonsolosluğu’na 2002 yılında, Faruk Loğoğlu'nun Washington Büyükelçisi olduğu dönemde atanan Gökçen, atama işleminin Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in Dışişleri Bakanlığı döneminde başlatıldığını söyledi.
Ufuk Gökçen, ABD'deki Türk toplumuna yayınladığı uzun veda mektubunda da, Atatürk'ün ilke ve prensiplerini benimsemeyi ve yaşatmayı kendine ilke edindiğini anlattı.

"Laik ve Demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni, çok sevdiği anavatanının zengin kültürünü din, dil ve ırk ayırımı gözetmeksizin temsil etmeyi misyon edindiğini" vurguladı.

Gökçen "Bu amaçlara ulaşabilmek için barışçı, özgürlükçü, eşitlikçi, laik ve demokratik insanlık değerlerimden ve dürüst ve insancıl kişiliğimden taviz vermeden, değişen hükümetler ve politikalarıyla hareket etmemeyi, iktidar veya muhalif hiçbir parti ile bağlantılı bir çizgi oluşturmamayı uygun gördüm" dedi.

Türkiye’nin ABD’de yedi ‘fahri başkonsolosluğu’ bulunuyor, bunlar: Atlanta, Baltimore, Detroit, Kansas, San Francisco, Seattle ve Flowood.
Başkonsolosluklar da şunlar: Boston, New York, Şikago, Miami, Los Angeles, Houston.

Önceki ve Sonraki Yazılar