Mehmet Şimşek istifa eder mi?

EKONOMİ dünyasının gündemi “Mehmet Şimşek istifa edecek mi, etti mi?” Malum, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir haftadır üstü kapalı bir şekilde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i, açık bir şekilde de Merkez Bankası yöneticilerini eleştiri yağmuruna tutuyor.
2 Nisan’da yapılan MYK toplantısında konuşan Erdoğan’ın gazabından herkes üzerine düşeni aldı. Erdoğan’ın oldukça sinirli bir şekilde, “Yurt dışına gitmeden önce faizlerle ilgili bir toplantı yaptık. Düşürülmesinden bahsettik. Nurettin Canikli ve Nihat Zeybekçi de oradaydı. Sonra ben yurt dışındayken, Merkez Bankası faiz artırdı. Böyle bir şey olabilir mi? Bağımsızmış... İyi de onların aldığı kararın bedelini biz ödüyoruz. Bir de tek adamlık derler, bu nasıl tek adamlıksa, karar alıyoruz uygulamıyorlar. Benim arkamdan iş çevirdiler. Ekonomi konusunda bazı arkadaşlarımızın açıklamaları çok yanlış. Ekonomik göstergelere bakıyorsunuz en az 50 gösterge olumlu yönde gelişiyor ama onlar sıkıntılı olan bir iki başlık üzerine konuşuyorlar. Bu büyük terbiyesizlik. Ben sürekli faizlerin aşağı çekilmesi konusunda uyarıyorum. Toplantılarda tamam diyorlar ama aksi yönde faiz düzenlemesi yapıyorlar. Böyle saygısızlık olur mu?” sözlerini sarf etmişti. Eleştirinin dozunu araya giren Başbakan Binali Yıldırım bile düşürememişti.
Bir haftadır Mehmet Şimşek’in bu eleştirilere karşı nasıl bir tavır alacağı bekleniyor, istifa söylentileri dolaşıyor. Ben açıkçası Şimşek’in istifa etmesini beklemiyorum. Bugüne kadar birçok eleştiriye maruz kalmıştı, o zamanlarda da tepki göstermemişti. Bu durumu en naif haliyle ‘ahde vefa’ olarak görüyorum. İngiltere’de bir yatırım bankasında ortalama bir araştırmacı olarak çalışırken Erdoğan tarafından ülkeye getirilip ilk milletvekili seçilişinden itibaren bakanlık yapmaya başlayan Şimşek, kendisine gösterilen bu teveccühü karşılıksız bırakmaz. Sonuçta burası ABD değil, Trump’ın politikalarını beğenmeyip istifa eden danışmanların, bakanların, bürokratların bizde neden olmadığını biliyoruz.

Yüksek faiz neden mi, sonuç mu?

Erdoğan’ın faiz konusundaki yaklaşımı hükümeti de harekete geçirdi ve bir süredir faizleri düşürecek “sürpriz” bir paket üzerinde çalıştığına dair haberler geliyor. İlk olarak Refahyol döneminde Erbakan tarafından uygulanmaya başlanan “Tek Hazine Hesabı”nın yeniden hayata geçirilmesinden oluşacağı tahmin edilen bu uygulama, elbette faizlerin düşmesi üzerinde etkili olur. Ancak enflasyonu düşürür mü? Esas soru bu! Yüksek faizin birden fazla nedeni var ancak en önemli nedeni yüksek enflasyon. Yani, enflasyonu düşürmeden faizlerin düşmesini beklemek hayalci bir yaklaşım olur. Türkiye’deki enflasyonun ana nedeni ise işlenmemiş gıda. Eğer Türkiye gıda üretimini artırmazsa yaz aylarında bile yüksek enflasyon göreceğiz. Faizleri düşürüp enflasyonu düşürmezsen yabancı yatırımcı da parasını alıp daha iyi kazanacağı ‘güvenli limanları’ tercih eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar