Maliye, yazarkasa değişimi bir yıl erteliyor

Maliye Bakanlığı, yazarkasaları yenilemek için uzun zaman önce harekete geçip, bir dizi yasa ve yönetmelik çıkardı. Bakanlığın buradaki hedefi, satış fişi verilmesini zorunlu hale getirerek vergi kaçağını önlemekti. Yeni yazarkasa POS’lar ilk olarak restoranlar, evlere servis yapan işletmeler için zorunlu hale getirildi. Tabii bu dönemde birçok iddia da ortaya atıldı, Gelir İdaresi’nin bir üreticiyi korumak adına birçok başvuruyu uzun zaman görmezden geldiği, TÜBİTAK’ın diğer şirketlere teknik özellikler nedeniyle zorluklar çıkardığı yazıldı, çizildi. Taraflar kendilerini ifade ettiler, kimin ne kadar ikna olduğunu bilemeyiz... Sonrasında birçok yerli ve yabancı şirket, TÜBİTAK’tan onay, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin alarak üretim ve satışa başladı.

Şimdi yazarkasa POS’ta ikinci aşama başlıyor. 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ülkedeki tüm yazarkasaların yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Özetle milyonları aşan bir sayıda yazarkasa değişimi zorunlu hale getirilecek. Ancak, bu ülkede her zaman olduğu gibi yine erteleme söz konusu. PSM dergisinin bu ayki sayısında Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), yazarkasa üreticileri ve satıcılarının temsilcileriyle geçen kasım ayında bir toplantı düzenlediği ve bu toplantıda yeni yazarkasa dönüşüm takvimini açıkladığı haberi yer alıyor. Sektörün beklediği gibi bir öteleme yok ancak işletmeler cirolara ayrılıyor ve süre veriliyor. Yani kademeli erteleme olacak.

Küçük esnaf 2017’yi bekleyecek

Buna göre yıllık cirosu; 10 milyon TL'ye kadar olanlar yılın ilk günü itibarıyla yeni yazarkasaları kullanmak zorunda. 10 milyon ile 5 milyon TL arasında olanlara ise 1 Temmuz 2016’ya kadar süre tanınıyor. 5 milyon ile 1 milyon TL arasında olanlar 1 Ekim 2016,

1 milyon TL'nin altında olanlar 1 Ocak 2017 tarihine kadar mevcut yazarkasalarını yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla değiştirecek. Akaryakıt istasyonlarına da 2017’ye kadar süre tanındı. Türkiye’de kaç tane şirket söyleyebiliriz ki cirosu 1 milyon TL’nin üzerinde olsun ve yazarkasa kullanması gereksin. Bu büyüklükteki şirketlerin çoğu zaten fatura kullanıyor. Dolayısıyla ülkede yazarkasa dönüşümünden en çok etkilenecek olan kesim, küçük esnaf... Özetle, devlet aslında yazarkasa uygulamasını bir yıl öteledi ama ertelememiş görünüyor!



Önceki ve Sonraki Yazılar