Meseleleri mesele yapmazsanız…

Neredeyse 40 yıldan fazla, Türkiye'nin siyasal hayatının en önemli aktörlerinden biri olan, merhum Başbakan-Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, siyasal literatürümüze pek çok unutulmaz söz de kazandırmıştır. "Yollar yürümekle aşınmaz"; "Dün dündür, bugün bugündür"; "Benzin vardı da biz mi içtik?" gibi unutulmaz deyişler, O'nun geride bıraktıklarındandır.

Ama şimdi tamamını yazacağım deyiş, bana göre tüm bunların fevkinde "siyasal oportünizmin doruğu" olan bir sözdür. Süleyman Bey "Meseleleri mesele etmezseniz, ortada mesele kalmaz" özdeyişi ile yalnız ülkemizin değil, dünya siyaset tarihinin en unutulmaz sözlerinden birini literatüre armağan etmiştir.

Aslında şöyle bir baktığınızda, çok basit ve kolay anlaşılır bir cümleymiş gibi geliyor ama biraz düşünürseniz, nasıl derin bir yaşam felsefesi, hayata karşı nasıl değişik bir duruş taşıdığını görüyorsunuz.

Bu bakış açısı, sıradan insanlar için hayatın getirdiği zorluklara karşı "dervişane" bir tutumu ifade ediyor. Yönetici konumundaki insanlar için de, bütün sorunları çözen bir sihirli anahtar görevi görüyor.

Süleyman Bey'in devr-i iktidarından sonra gelen AKP yöneticileri ve onların efsanevi lideri Tayyip Bey, Süleyman Bey'in bu derin felsefesini kusursuzca benimsemiş görünüyor.

Memleket ekonomik olarak, tarihinin en büyük dar boğazlarından birinde boğuluyor. Parası pula dönüyor. Yoksulluk almış başını gidiyor. Tayyip Bey, "Kriz falan yok, hepsi manipülasyon" diyor. Bir gün önce, tutuklu Amerikalı rahip Brunson'ı kastederek "Bir papaz yüzünden bizi ekonomik zorluklara sürüklüyorlar" diye şikayet ediyor; ertesi gün "Bu sıkıntıların rahiple bir ilişkisi yok" diyor; mesele mesele olmaktan çıkıyor.

Liderlerinin izinden giden Bakanlar da O'nu aratmıyor. Ekonomi Bakanı Damat Bey "Ülkemizin borç durumu dünyanın en iyilerinden" diyor. Adalet Bakanı "Ekonomik sıkıntı gerçek değil, psikolojik" diyor...

Örnekler pek çok… En son, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerini, çok ağır gerekçelerle ülkemize vermiyorlar. Spor Bakanı "Ülkemizin kaybettiği hiç bir şey yok" diyor.

İktidar "Meseleleri mesele olmaktan çıkarıyor".

Süleyman Bey'in ruhu şad oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar