Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Modern futbol sıralaması

Neredeyse karşı karşıya hiç kaçırmayan Romario'yu, Batigol'ü izlemiş; istatistikler sizin olsun Ronaldinho'yu kalbimizde kimse geçemez diyen birçok futbolsever vardır benim gibi...

İstemesek de futbol evriliyor; çokça kereler ifade ettim artık futbolcu değil atlet aranıyor, oyunun adı "atlet-ol" ya da "atlet-bol" olmalı diye. Modern futbol dediğimiz menem işte bu. Takım mesafen, savunma mesafen kısa olacak. Kompakt olacaksın; sonrasında pas oyunu, hücum seti ya da direkt oyun sana kalmış...

Lig sıralamasını inceleyip üstüne tefekkür eyledim. Aklıma olasılıklar geldi; gittim "matchstudy" sitesinden istatistik veriler çaldım. Takım boyu ve savunma mesafesi üstünden bir modern futbol puantajı oluşturayım dedim.

İhmal edilmiş Antalyaspor nasıl üçüncü sırada? Taraftarı dışında terk edilmiş Ankaragücü neden düşme hattında değil? Kadrosunda yıldız olmayan Malatya'nın 5.'likte ne işi var?

İşte bu soruların cevabını verdi oluşturduğum takım boyu + savunma mesafesi puantajı. Bülent Korkmaz'ın Antalyaspor'u takım boyunda da savunma mesafesinde de en iyi modern futbol takımı=36 tam puanla. Doukara faktörü de unutulmamalı.

Arap İsmail'in Ankaragücü'sü 32 puanla ikinci. Malatya hem ligde hem modern futbolda beşinci.

Milli takımı düşünen Şenol Güneş ve kimseyi takmayan Querasma'nın Beşiktaş'ı takım boyu ve savunma mesafesinde açık ara en kötü takım. Sonra Alanya ve Fenerbahçe geliyor. GS benim puantajda 12, ligde 7. futbolcu kalitesi ve hoca insiyatifi etkiliyor tabii.

Koşu mesafeleri, dripling ve depar sayıları gibi birkaç veri daha eklesem manzara daha netleşir ama bu istatistikler ligimiz için henüz güvenilir bulunmuyor.

6. Göztepe'de hoca Bayram Bektaş'ın kovulması yanlış duruyor ama deplasman performansı çok sırıttı. Ve bu anlamda ondan iyisi yani Kemal Özdeş boştaydı, kaçırmadı Göztepe.

Okan Buruk bu kriterlere göre takımı Rize'yi geliştiriyor (3.) ama işte forvetleri Muriqi diyeyim, siz oradan hesaplayın oyuncu kalitesini...

Trabzon ve Ünal Hoca'yı merak eden olur: Sondan dördüncü TS. Yani uygulanması mecburi modern futbol ilkelerine göre Ünal Karaman hiçbir şekilde umut vermiyor...

Ha bir de Kasımpaşa düşüşte Mustafa Denizli ile. Kemal Özdeş’ten kalan fizik kalite bakalım ne zaman tükenecek?

En iyi Antalya'nın takım boyu 50 metre. En kötü BJK'nın 57. Savunma mesafesinde Antalya 37, Beşiktaş 46 metre...

Önceki ve Sonraki Yazılar