Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Mourinho ve Rizespor

İstatistik denen menem, özellikle de tutkulu diktatör ruhların elinde muhteşem bir yanıltma, kandırma aracına dönüşebilir.

Mayıs 2016'da Manchester United'ın başına getirilen Mourinho nihayet kovuldu. Eski topçusu Ole Gunnar Solskjaer'i takımın başına getiren United, beşte beş yaptı. Hatta son galibiyetleri deplasmanda Tottenham karşısında idi. Bu son galibiyete ekstra sevindim zira çok anlamlı oldu: Mourinho eskilerde kaldı tamam ama onun şimdilerin modern futbolundaki karşılığı olan Tottenham hocası Pochettino da cesur kararlar alabilen Solskjaer'e yenilmiş oldu. (Pochettino'yu Kane, Deli Ali, Eriksen ve hatta Son'suz bir kadronun başında görmeyi çok isterim:)

Mourinho henüz konuşmadı ama konuştuğunda şunu diyecek: "Ben yine de dört kupa kazanmış başarılı biriyim: Uefa, Uefa Süper Kupa, İngiltere Kupası, İngiltere Süper Kupası..."

Mourinho, 'direkt oyun'cu Zidane kadar bile hücumu düşünmemenin bedelini takım bulamayarak ödemeli ama herkes biliyor ki sıradaki kurban: İnter..!

***

İstatistik dedik; İngiltere Premier Liginde son elli yılın en az şut çekilen ama ilginçtir en çok gol atılan sezonu yaşanıyor. Boş alan bırakmayan modern futbol çağında hocalar çok dikkatli; özellikle uzaktan şut denemesi azaldı, faydasız orta - kafa metodu neredeyse terk edildi. (47 ortada ancak 1 kafa golü atılabiliyor.) Bırakın neredeyse her yerden şut deneyen Ceyhun Eriş tipi topçuya sabretmeyi, Sturridge gibi bir yetenek bile uyumsuzluğu ve ceza sahası çizgisinden şutları nedeniyle yedek bırakılıyor.

Ve en mühimi futbolcuların artan fizik gücü. Neredeyse her biri atlet... Ve bu fizik gelişim hücum oyuncularının lehine. Zaten eski dönemde de defansçılar iriydi. Alın bugünün Crystal Palace'nı, ışınlayın seksenlere, doksanlara... Avrupa Şampiyonu olurlar... Daha komiği bugünün Rizespor'u seksenden doksana on yıl üst üste şampiyon olur TC Liginde... Bu yıl küme düşmemeye çalışan Fener kadrosu da 103 golle şampiyon olan eski Fener'i yener diyecektim ama vazgeçtim. Rıdvan, Aykut, Oğuz ağır gelir:)

Önceki ve Sonraki Yazılar