Maraşlılar'a Karanfil mi, TOMA mı?

İleri demokrasiden vaz geçtik, demokrasinin kırıntısı bile kalmayacak bu gidişle.

Mahkemelerde görülen davaların kamuoyu ile paylaşılması, TBMM Soruşturma Komisyonu’ndaki ifadelerin haberleştirilmesi, siyasi partilerin kendi binalarına pankart asılması, yürüyüş yapılması gibi yasaklara, bir de Kahramanmaraş olaylarını anmak,  eklendi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan katliamın yıldönümünü anma törenleri YASAKLANDI…

Yasakla ve yönet…

Kahramanmaraş’ta 1978 yılının aralık ayının 17’si ile 26’sı arasında yaşanan saldırının yıl dönümü anma etkinlikleri yasaklandı. Bu olayda tamamına yakını Alevi yurttaşlarımızdan oluşan 105 yurttaşımız yaşamını yitirdi, 176’sı da yaralandı, Yine Alevi yurttaşlara ait, 200’ün üzerinde ev, 100’e yakın işyerinin tahrip edildi. Kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz edildi.

19 Aralık 1978 günü Kayseri’deydik. Yüksel Çakmur Gençlik ve Spor Bakanı… Bakanlık ekibi ve ben o günlerde sporcular için kamp tesisi olarak kullanılan Talas Amerikan Koleji’nin binasındaydık Kahramanmaraş olaylarının başladığı akşam saatlerinde, Yüksel Çakmur’un özel kalem müdürü Erol Alpsoykan getirmişti haberi. Çakmur, hemen bir toplantı yaptı. O Kayseri’den Kahramanmaraş’a geçip olayı yerinde incelemek istiyordu, gelen haberler içini acıtmıştı… Yüreğini yakmıştı Çakmur’un.

Bu sırada bir haber daha geldi ve Başbakan Bülent Ecevit Çakmur’un Ankara’ya dönmesini  istiyordu.

O gün, Kahramanmaraş’a giriş yasaklandı, bir çok ilde sıkıyönetim ilan edildi.

CHP iktidarı, olayları engelleyemedi, İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı istifa etti, yerine Hasan Fehmi Güneş’i atadı Başbakan Bülent Ecevit.

Bu olay, 2 Temmuz 1993’te yaşanacak Sivas katliamının habercisiydi, öncüsüydü. Burada da hedef Alevi yurttaşlarımızdı…

1979’da Kahramanmaraş’a girişi yasaklayan günün valisinin zihniyeti sürüyor. Bugün de anma toplantısı yasaklanıyor, kente giriş kontrol altına alınıyor.

Ne yazık ki, Kahramanmaraş olaylarını anmak 2-3 yıldır engelleniyor yasaklanıyor. Dedik ya yasakçı zihniyet…

Valiye sormak lazım.

Anma törenlerinin olaysız geçmesi için önlem almak bu kadar zor mu? Ülkeyi yasaklar Türkiye’si haline dönüştürmeden bir anma töreni yapılamaz mı?

Maarif Nazırı Emrullah efendiye atfedilen “Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” sözünde olduğu gibi.

Bugünlerde devleti yönetmek, olay çıkmasını önlemek çok kolay… Yasaklarsın olur biter…

Bugün de böyle oldu..

Gözler Kahramanmaraş’ta…

Anma töreni yapacakların üzerine TOMA’larla mı gidilecek, karanfillerle mi?


Önceki ve Sonraki Yazılar