ABD Kongresi'nde iki belalı

Obama yönetimi, İran’a uygulanan yaptırımlardan muaf tuttuğu ülkelere verdiği süreyi uzattı.Türkiye’nin yanı sıra muafiyet süreleri uzatılan ülkeler Çin, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan.
 
Dokuz ülke, 2012 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın (NDAA) 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımlardan 180 gün yani 6 ay daha muaf tutulacak. Obama Yönetimi, İran'a karşı yaptırım adımlarını atarken çok aceleci görünmüyor ama Kongre Başkan Obama kadar sakin değil.

Kongre'de Beyaz Saray'ın iki belalısı var. Bunlar uzatmadan memnun olmadılar. Biri Obama'nın kendi Partisi'nden Demokrat, öteki ise Cumhuriyetçi Partiden.İkisi de köşe başlarını tutumuş son derece etkili pozisyondalar.
 
Cumhuriyetçi Florida Milletvekili Ros Lehrinen Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı. Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Menendez de Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı John Kerry'den sonra en kıdemli üye ve Kerry'den sonra komitenin başkan adayı. Obama önümüzdeki ay Hillary Clinton'ın yerine Kerry'i Dışişleri Bakanı atarsa Menendez Komitenin başına geçecek.
 
İki etkili Kongre üyesi sadece Beyaz Saray'ın değil, önümüzdeki dönem  AKP Hükümeti'nin de başını ağrıtacak. Menendez'ın dış politikada birinci önceliği İran ve Küba'ya  yaptırımlarla sözde Ermeni soykırım tasarısı. Senatör ayrıca İsrail'le ilişkiler konusunu da gündeminden hiç düşürmüyor.

Senatoda en fazla Türkiye aleyhtarı tasarı Menendez tarafından sunuldu. Menendez 2015 yılında sözde soykırımın 100'ncü yıldönümü için şimdiden hazırlandığını söylüyor.
Beyaz Saray çevreleri, Başkan Obama'nın Menendez'den rahatsızlık duyduğunu saklamıyor.
 
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Lehtinen de İran'a yaptırımlar konusunda son derece katı bir tutum içinde. Bayan Lehtinen AKP Hükümeti'nin İran ve İsrail politikalarına çok sert tepki göstermesiyle biliniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçen Şubat ayında Washington'da Lehtinen ile bir görüşme yaptı.Görüşmede Amerikalı Milletvekili, NATO üyesi olarak Türkiye'nin sorumlu davranmasını, İran'a baskı yapmasını, Gazze'de radikal grupları desteklememesini, Kıbrıs'ta askerin çekilmesini ve İsrail'le ilişkileri düzeltmesini istedi. Ros Lehtinen daha sonra  Davutoğlu'na söylediklerini bir basın bildirisiyle kamuoyuna açıkladı. Önümüzdeki dönem Kongre'de sadece Beyaz Saray'ın değil, Ankara'nın da iki belalısı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar