Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

OHAL’de neden seçimden sonra

ÇOK garip bir ülke olduk. Üst üste ilginç açıklamalar yapıyor Erdoğan. Sanki ülkeyi o yönetmiyormuş gibi, seçim vaatlerinde bulunuyor.
 En son açıklamasında “Seçimden sonra OHAL’i kaldıracağız” dedi. 
Bu açıklamayı neresinden tutarsak elimizde kalıyor.
Bir kere demokrasinin en temel göstergelerinden biri olan seçimleri OHAL koşullarında yapıp, sonra da “seçimlerden sonra OHAL’i kaldıracağız” demek, çelişkilerin en büyüğü.
Baskıcı, dayatıcı ve antidemokratik bir ortamda tarihi bir seçimi yapıp sonrada demokrasiye geçeceğiz açıklaması milyonlarla alay etmekten başka bir şey değil.

Diğer bir konuda şu: OHAL sürecinde Erdoğan şimdiye kadar çıkardığı kararnamelerle yönetti ülkeyi. Hatırlayacağınız gibi kış lastiği için bile kararname çıktı bu ülkede.
Eğer planları tutarsa, zayıf bir ihtimalde olsa seçimleri kazanırsa, yeni sistemde tek başına her şeye hükmedeceği için OHAL’e ihtiyacı olmayacak. 
Anlaşılacağı üzere amaç demokrasiye geçmek değil, ihtiyaç kalmayacağı için “kaldıracağım” diyor.
Tabi bu arada bu seçimlerde iktidar muhalefetin peşine takılmış durumda, muhalefetin hemen hemen bütün vaatlerini takip ederek ya yapıyor ya da aynı konuda söz veriyor.
İnce hemen hemen bütün miting meydanlarında, televizyon programlarında “seçilir seçilmez, OHAL’i kaldıracağım” vaadinde bulunuyor. 
Erdoğan bunu görmeye başladı en son “ben de kaldıracağım” dedi.
360 ek gösterge, taşerona kadro, emekliye iki maaş ikramiye bunlardan değil mi? :))
Tabi Erdoğan seçimlerin artık çantada keklik olmadığının farkında, bir muhalefet lideri gibi “iktidardaki İnce’nin vaatlerini takip ederken:)” asıl hedeflerinden birinin de HDP’yi baraj altında bırakmak olduğu, sosyal medyada dolaşan bir videoyla açığa çıktı.
Partililerine “HDP’yi barajın altında bırakmak için elinizden geleni yapın” derken, demokrasi anlayışını da ortaya koymuş oldu.
Bütün bu adımlar AKP’nin sıkışmışlığının, yeni bir hikâye yazamamanın telaşıyla atıldığı için seçmende yeterince karşılık bulmuyor.
Toplum artık neyin ne olduğunu anlamaya başladı.
Öyle ki AKP’nin seçim sürecinde nerdeyse attığı her adım, seçmen tarafından bir samimiyet testine tabi tutuluyor. 
Örneğin, kandile yapılan operasyonun yansımalarını göreceğiz bugün yarın.
Sonuç olarak artık ne yapsalar, hangi vaatte bulunsalar olmuyor.
Sözün özü şu; OHAL’de de olsa, bu halde de olsa yani her hal ve şartta vatandaş gereğini yapacağa benziyor...

Önceki ve Sonraki Yazılar