2. el araba fiyatlarına darbe!

2. el araba fiyatlarına darbe!

İkinci el otomobil fiyatları için hükümet harekete geçti. Atılan adımlarla piyasa hareketlenirken, fiyatlarda da düşüş yaşandığı görüldü.

Ekonomideki kötü gidişat otomotiv sektörünü de vurdu. Bilhassa 2020'den beri hem sıfır araba hem de ikinci el araba piyasasındaki fiyatlar bu çalkalanmayla birlikte artmaya başladı. Öte yandan fiyatlar TL bazında değil dolar bazında artıyordu.

616x321-2-ay-sonra-10000-bin-tl-2el-araba-ithalati-ve-otv-indirimi-ile-indirim-mujdesi-bekleyenlere-zam-soku-2-el-arac-piyasasi-yeni-zam-dalgasi-soku-ile-sars-1607256349000.webp

Türkiye'de dolar arttığında otomobil fiyatları da artışa geçiyor. Bu normal görülebilir. Ancak absürt olan durum yurt dışında sabit kalan fiyatların ülkemizde manasız biçimde yükselmesiydi. 2020’ye kadar yurt dışında X Dolar olan bir otomobil ülkemizde de X dolar + vergiler şeklinde satılıyordu. Peki sonra neler oldu?

ekran-goruntusu-2023-08-30-184954.png

Fırsatçıların ve stokçuların piyasa dengesin bozmasıyla ülkemizdeki otomobil fiyatları X dolar + Y dolar + vergiler şeklinde belirlenmeye başladı. Bu da tüm dengeleri tepetaklak etti. Tüm bunların ardından hükümetin son müdahalesi ile fiyatlar tamamen olmasa da bir nebze müşterileri rahatlatmaya başladı.

FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLADI

Şu anda sıfır otomobil fiyatları dahil, tüm piyasa yavaş yavaş olması gereken yere doğru geri dönüyor denilebilir. Hali hazırda enflasyon artmasına rağmen otomobil bayilerinde, bir önceki aya nazaran fiyatlarda düşüş yaşandığı gözlemleniyor. İkinci el pazarında ise tamamen farklı bir durum söz konusu.

ekran-goruntusu-2023-11-30-205608.png

OTOMOBİL YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Son müdahalelerin ardından ikinci el araç pazarında fiyatlar adeta alt üst oldu. Bazı otomobillerin fiyatında yüzde 25 ve üzerinde düşüşler meydana geldi. Peki hükümet tam olarak ne yaptı? Hükümet tarafından belirlenen 6000 km ve 6 ay süre sınırı fiyat düşüşlerinde önemli bir etki yapmadı. Fiyatları asıl düşüren şey kredi musluklarının kısılarak, faizlerin arttırılması oldu. Bu şekilde piyasa yavaşladı. Otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıkarıldı.

ekran-goruntusu-2023-11-30-205651.png

ARAÇ FİYATLARI 2024'TE DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Hali hazırda 1 milyon TL’ye 40 bin TL aylık faiz veriliyor. Bu da insanları otomobil almak yerine parasını bankaya yatırmaya iten bir unsur oldu. Sonuç olarak hükümetin darbesiyle birlikte otomobil fiyatları hızlı bir şekilde düşmeye başlamış oldu. Uzmanlar bu düşüşün özellikle 2024’ün ilk yarısında daha hızlı bir şekilde düşeceğini belirtiyorlar.