Renault'un elektrikli aracının halka arzı iptal edildi

Renault'un elektrikli aracının halka arzı iptal edildi

Renault iştiraki Ampere'nin halka arzı iptal edildi. Gerekçe olarak koşulların uygun olmadığı ifade edildi.

Renault, elektrikli otomobil bölümü Ampere'nin 2024'ün ilk yarısı için planlanan halka arzını iptal etti.

Fransız devi Renault, Ampere'nin halka arzının iptal kararına ilişkin açıklama yaptı. Renault, ''Borsadaki mevcut koşullar bunun için uygun değil'' ifadelerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2024-02-02-192541.png

AMPERE PROJELERİNDE KESİNTİ YOK

Cumhuriyet'in aktardığına göre halka arzdan planlanan fonlar eksik olsa da Ampere'nin projelerinde herhangi bir kesinti düşünülmüyor. Resmi olarak halka arz 2024 yılının ilk yarısı için planlanmıştı, fakat Renault CEO'su Luca de Meo verdiği röportajda 2024 baharını işaret etti. Raporlara göre 'Renaulution' stratejik planı şirketin kendi fonlarından finanse edilecek.

Renault Grubu şirket için uygun olmayan pazar ortamına ek olarak, başka bir gelişme de kararı kolaylaştırdı. Fransız otomotiv devi son zamanlarda performansını artırdı ve başlangıçtaki beklentileri aşan bir seviyeye ulaştı. Bu durum Gruba "daha fazla finansal esneklik" sunuyor.

ekran-goruntusu-2024-02-02-192545.png

2025 YILINDA BAŞABAŞ NOKTASINA ULAŞANA KADAR FİNANSE EDİLECEK

Renault Grubu, Ampere'nin gelişimini 2025 yılında başa baş noktasına ulaşana kadar finanse etmeye devam etmeyi planlıyor. Elektrikli otomobil bölümünün diğer tüm hedefleri değişmedi. Yaklaşan Scenic E-Tech Electric, Renault 5, Renault 4, Twingo ve diğer iki araç Renault markası altında pazarlanacak, ancak Ampere bu elektrikli modellerden sorumlu olacak.

ekran-goruntusu-2024-02-02-192551.png

FON SAĞLAMAK AMACIYLA BORSAYA AÇILMAK ÜZERE PLANLANIYORDU

Kasım 2023'ün başından bu yana Ampere resmi olarak Renault'tan ayrıldı ve personel, geliştirme, organizasyon vb. açısından kendi yapılarına sahip bağımsız bir birim olarak faaliyet gösteriyor. Bununla birlikte, Renault Grubu şu anda yeni birimdeki hisselerin yüzde 100'ünü elinde tutuyor. Bu hisselerin bir kısmı dış yatırımcılardan fon sağlamak amacıyla borsaya açılmak üzere planlanıyordu.

Renault 2022 yılında halka arz planlarını açıklamıştı. Sonuç olarak, sadece bölünme için gerekli yapıların kurulması gerekmedi, aynı zamanda Renault'un ittifak ortakları Nissan ve Mitsubishi de dahil olmak üzere potansiyel yatırımcılarla çeşitli görüşmeler yapıldı. İki Japon üretici Ampere'nin halka arzına katılmayı da kabul etmişti.

ekran-goruntusu-2024-02-02-192557.png

RENAULT'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Ancak bu şimdilik gerçekleşmeyecek. Basın açıklamasında "Renault Grubu, borsadaki mevcut koşulların, Renault Grubu'nun, hissedarlarının ve Ampere'nin çıkarlarına en uygun halka arz sürecini yürütmek için yeterli olmadığına inanıyor" denildi. Bu nedenle proje henüz tamamen iptal edilmedi, ancak başka bir girişim için yeni bir zaman dilimi belirlenmedi.

Hem Renault Grubu'nunu hem de Ampere'yi CEO olarak yöneten Luca de Meo, ''Sürekli yenilik yapmamızı sağlayan bir start-up zihniyetine sahibiz. Ampere'yi bu yeni zorlu ortamda başarılı kılacak olan da tam olarak budur" ifadelerini kullandı. Halka arzın iptali içinse "Bugün pragmatik bir karar aldık" dedi.