Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

“Paşinyan Soros’un eseri gözüküyor”

Ermenistan’da yaşanan son gelişmeleri ve yeni Başbakan Nikol Paşinyan’ın sokak eylemleriyle iktidara gelmesini Kafkasya yöresini çok iyi bilen ve yöreyle ilgili gerçekçi analizler yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’le konuş- tum. Suver, Paşinyan’ın bir “Soros Projesi” olduğunu söylüyor. Dr. Suver’le konuşmamız şöyle gelişti:

-Ermenistan’da yaşanan olayları ve olaylar sonrasında oluşan Nikol Paşinyan yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

A.S.- Ermenistan’da esen değ,ş,m rüzgarları sessiz ve sakin bir şekilde iktidarın değiştirilmesini sağladı. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu bölgelerde iktidarın sokağa teslim olması pek olağan değildir. Oysa Nikol Paşinyan bugün Başbakanlık koltuğundadır. Bu, bana hazırlanmış bir senaryonun icrası olarak gelmektedir.

- Sizce bu sakin ve sessiz güç değişiminin nedeni nedir?

A.S.- Bu, planlı bir değişimdir. Zira Nikol Paşinyan’ın arkadaşları arasında kimliği bilinen kişiler var. Soros Vakfı’nın saflarından gelen Armen Grigoryan bugün Ermenistan Güvenlik Konseyi’nin başıdır. Diaspora Bakan Yardımcılığına getirilen Babken Ter Grigoryan uzun yıllar Soros Vakfı’nın program koordinatörlüğünü yürütmüştür. Savunma Bakanlığı’na getirilen David Tonoyan ise yıllarca NATO nezdinde Ermenistan temsilcisi olarak görev yapmıştır. Yina Devlet Bakanlığına getirilen David Sanasaryan ve Raffi Ovanisyan ABD yanlılıklarıyla tanınan kişilerdir.
Paşinyan’ın ekibini oluşturan bu şahsiyetler ve onların siyasi hizmetleri Soros Vakfı’nın çalışmaları doğrultusunda gelişmektedir. Soros Vakfı dikkat ve özenle Ermenistan’da bir ABD projesini hayata geçirmiştir. Bu görüşler Batı basınında da yer almaktadsır.

- Ermenistan Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, tabir caizse, hep Rusya’nın ileri karakolu olarak görüldü. Soros tarafından düzenlendiğini söylediğiniz bu projenin hayata geçmesiyle Moskova’nın tavrı ne olur?

A.S.- Moskova’nın tavrı sessiz ve sakin kalma olarak nitelendirilebilir. Zira Ermenistan’da sokak eylemleri sırasında Moskova’nın Ukrayna olaylarındaki gibi davranmadığı bir gerçektir. Olaylardan yaklaşık bir ay kadar önce eylemcilerin Erivan’da düzenledikleri bir toplantıda bir grup Soros dostu arasında Soros’a yakınlığıyla bilinen HDP milletvekili Garo Paylan’ın da yer aldığı iddia edilmişti. Görünen odur ki, Rusya Federasyonu Ermenistan’da olan biteni not etmekle meşgul.

- Sizce Nikol Paşinyan Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açabilir mi?

 A.S.- Ermenistan’da iktidara kim gelirse gelsin sözde soykırım yalanından vaz geçmez. Bu gerçeği destekleyen bir yorum geçenlerde Batı basınında yer aldı. Rus analistlerden Vladimir Jahin kaleme aldığı makalesinde Türliye-Ermenistan ilişkilerini yorumlarken “Bir sabah duyabiliriz ki Paşinyan Ağrı Dağı’nı almaya kalkmış” diyerek Ermenistan hayalperestliğine dikkat çekti.
Dolayısıyla Ermenistan’daki kudret değişikliği Türkiye’nin güvenliği açısından da büyük önem arz etmektedir. Yeni oluşan Paşinyan Hükümeti’nin politikası Soros destekli Ermeni lobisiyle birlikte daha çok Türkiye düşmanlığıyla beslenen bir yaklaşıma dönüşebilir. Buna Okyanus’un öteki yakasındaki şer güçlerinin desteğini de ekleyebiliriz. Diplomasimizin oluşabilecek bu yeni tehdide göre tedbir alması yalnız ülkemizin değil bölgemizin de hayrına olacaktır.

-Bu arada Türliye’nin sıkıntısı kadar Azerbaycan’ın da içinde bulunduğu işgal altındaki Karabağ toprakları meselesini de unutmamak gerekir. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

A.S.- Karabağ konusunun Ankara-Erivan arasındaki müzakerelerde söz konusu edilmemesi isteği Ermenistan’ın her zaman ön koşulu olmuştur. Türkiye ve Türk insanı bu konuda dikkatlidir. Paşinyan öncesi iktidarlar Azerbaycan’a karşı düzenledikleri saldırılarda PKK eşkiyalarını kullanmışlardır. Ermeni kaynakları bunu belirtmekten kaçınmamaktadır.
Ne var ki daha önce de belirttiğim gibi önceki iktidarlar pro-Rus olduklarından Türkiye’ye karşı herhangi bir eyleme kalkışmamışlardır. Şimdi ise, dün Karabağ’a saldıran teroristlerin yarın ne yapacağını kestirmek güçtür. Öte yandan, yine Soros Vakfı yetkililerinin kışkırtmasıyla ABD Temsiciler Meclisi’nin Ermeni yanlısı üyelerinden Brad Sherman Türkiye’nin ön koşulsuz olarak Ermenistan’a uyguladığı ambargoyu kaldırmasını talep etmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar