Pentagon Davutoğlu'yla işbirliğinden memnun

Pentagon IŞİD Terör Örgütüne karşı alınacak önlemler konusunda AKP Hükümetiyle yürütülen gizli görüşmelerden memnun görünüyor.

 Pentagon, Suriyeli muhaliflerin eğitimi konusunda Türk Hükümeti'nin tutumunu övdü, görüşmelerde önemli bir sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.

 Washington’a göre, müzakerelerin eğit-donat programına ilişkin mutabakat muhtırasının bu ay imzalanması bekleniyor.

 Amerikalılar müzakerelerle ilgili ayrıntı vermekten kaçınıyor.

Özellikle Suriyeli Muhalifleri eğitmek için Türkiye’ye  konuşlanacak  ABD asker sayısı ve birliklerin durumu  hakkında bilği vermiyor.

 Amerikan askerinin sayısı bir kaç kez Pentagon sözcüsü  John Kirby'e de soruldu. Sözcü sayı ve nitelik konusunda bir şey söylemeyeceğini tekrarladı.

 

Türkiye’de eğitim verilecek alan konusu da saklanıyor.

 

ABD Merkez Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Michael Nagata ile ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein, 12-13 Ocak tarihlerinde Suriyeli muhalif ve sivil toplum liderleriyle İstanbul’da bir araya gelmişti.

 Sözcü John Kirby, Türk Hükümeti'yle IŞİD'e karşı sadece eğit-donat kapsamında değil, başka yollarla da mücadele planları olduğunu söyledi. Kirby,  bu yolların ne olduğu konusunda da  bir açıklama yapmadı.

 

Amerikan askerlerinin Türkiye'deki  eğitim proğramına Mart ayında başlaması bekleniyor.

 

Uzmanlar,Türkiye'deki eğitimin Suudi Arabistan ve Katar'dan daha kapsamlı olacağını söylüyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 2 bin Suriyelinin eğitilmesinin beklendiği konuşuluyor.

 

Kirby’e Türk Hükümeti'nin asıl düşmanının Esad  olduğu hatırlatıldı, eğitilen Suriyelilerin Esad güçlerine karşı savaşıp savaşmayacağı da soruldu.

 

Kirby, eğitimin amacını IŞİD'e karşı savunma ve Suriye'ye siyasi bir çözüm bulmak için çalışma olarak açıkladı.

 

Pentagon, 3 yılın sonunda Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'da 15 bin muhalifi eğitmeyi planlıyor.

 

Pentagon İncirlik'in kullanımıyla  ilgili gelişmeler konusunda ise sessizliğini koruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar