'10 Ekim Katliamı’ndan devletin haberi var mıydı?'

'10 Ekim Katliamı’ndan devletin haberi var mıydı?'

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 10 Ekim Katliamı’na ilişkin Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle 11 soru sordu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Katliam ile ilgili ortaya çıkan bulgular karşısında bu katliam devletin bilgisi dahilinde mi gerçekleşmiştir?” diye sordu

10 Ekim Ankara Katliamı’nın ikinci yıldönümünde HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Katliama ilişkin davanın dosyasındaki görüntülerde Gölbaşı’ndan Meclis ve Kara Kuvvetleri’nin olduğu kavşağa, oradan da miting alanına kadar hakkında “saldırı yapabilir” şüphesi olan Yunur Emre Alagöz’ün ve diğer saldırganın fark edilmeden nasıl geldiklerini soran Beştaş, katliamdan 3 gün önce 81 ilin güvenlik birimlerine istihbarat notu gönderildiğini de hatırlattı.

Beştaş, Bakan Soylu’ya şu soruları yönetti:

    10 Ekim Ankara Katliamı neden önlenmedi? Bu katliamın gerçekleşmesinde sorumluluğu veyahut ihmali olanlar hâlâ neden yargılanmamıştır?
    10 Ekim 2015 tarihinde miting alanında kolluk görevlileri neden bombalı saldırganları aramamış ve alana girmelerine olanak sağlamıştır?
    10 Ekim Ankara Katliamı’nda sorumluluğu bulunan kolluk görevlileri tespit edilmiş midir? Katliamda sorumluluğu bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
    Yunus Emre Alagöz hakkında, ‘saldırı gerçekleştirebilir’ şüphesiyle katliamdan 3 gün önce 81 ilin güvenlik birimlerine istihbarat notu gönderildiği halde saldırgan Ankara’nın en korunaklı bölgelerinde nasıl rahatlıkla dolaşma imkanı bulmuştur? Ankara’da emniyet birimleri Yusuf Emre Alagöz için harekete geçmemiştir? Hakkında güvenlik birimlerine istihbarat bilgisi verilen kişi yakalanma ihtimali varken neden yakalanmamıştır?
    Miting günü görevli personele “canlı bomba eylemlerine karşı kendilerini korumaları” yönünde talimat verildiği iddiaları doğru mudur? Şayet bu iddialar doğru ise neden gerekli önlemler alınmamıştır?
    Yeni çıkan görüntülerden bakanlığınız ne zaman haberdar olmuştur?
    Yeni çıkan görüntüler karşısında neden hala açıklama yapmadınız?
    Katliam ile ilgili ortaya çıkan bulgular karşısında bu katliam devletin bilgisi dahilinde mi gerçekleşmiştir?
    Ortaya çıkan yeni görüntüler karşısında Ankara Katliamı’nın sorumlusu kimdir?
    Bakanlığınız Ankara Katliamı’nın oluş şekline dair kapsamlı bir araştırma yapmış mıdır? Elde ettiğiniz bulgular nelerdir? Bu konuda kamuoyuna açıklama yapacak mısınız?
    Ülke tarihinin en vahim saldırılarından olan Ankara Katliamı ile ilgili aradan geçen iki yıl boyunca neden aşama kaydedilmemiştir? 102 kişinin ölümü ile sonuçlanan bu katliamda sorumluluğu bulunanlar neden görevden alınmamıştır?