3. MC Hükümeti kuruluyor

3. MC Hükümeti kuruluyor

Türkiye, daha önce iki kez kurulan Milliyetçi Cephe (MC) Hükümeti’nin üçüncüsüne hazırlanıyor. 3. MC Hükümeti’nin tarafları bu kez AKP ile MHP olacak. Hükümetin temeli ‘terörle mücadele ve Suriye’ üzerine kurulacak. Yani ‘Savaş Kabinesi’ olacak.

Analiz Haber - Veysi Şahin / Ankara’daki siyaset kulislerinde 22 Mayıs’taki AKP olağanüstü kongresi sonrasında kimin Başbakan, kimin AKP Genel Bakanı ve kimlerin bakan olacağına dair siyasi lotolar oynanırken, derin kulislerde hükümet çoktan kuruldu bile.

Hem de ne hükümet…

Türkiye 1970’li yıllarda iki kez denenen ancak ikisi de kısa ömürlü olan Milliyetçi Cephe Hükümeti’nin üçüncüsüne hazırlanıyor. Türk siyaseti, 40 yıl sonra bir kez daha MC Hükümeti’ne doğru gidiyor. Ankara’da dar bir çevrenin bildiği ama dillendirmeye korktuğu yeni 3. MC Hükümeti’nin taraflarını AKP ve MHP oluşturuyor.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında 6 Mayıs’ta gerçekleşen gizli görüşmede mutabakata varılan hükümetin hareket noktasının, 22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olağanüstü AKP Kongresi olacağı söyleniyor.

Kurulacak 3. MC Hükümeti’nin temeli ‘terörle mücadele ve Türkiye’yi derinden etkileyen Suriye’deki savaş’ üzerine kurulacak.

Terörle mücadelenin kesintiye uğramamasını ve yurtiçindeki PKK kaynaklı terörün tamamen bitirilmesini ve Türkiye’yi derinden etkileyen Suriye’deki savaşı temel alan mutabakat, yeni hükümetin niteliğini de ifade ediyor: ‘Savaş Kabinesi’…

7 Haziran seçimleri sonrasında AKP’nin muhalefet partileriyle yaptığı ‘istikşafi’ koalisyon görüşmelerinde de gündeme gelen ‘Savaş Kabinesi’, AKP-MHP koalisyonu ile gerçekleşmiş olacak.

AKP-MHP koalisyonunda ‘başkanlık’ konusu yok. Her şey terörle mücadele, akan kanın durdurulması ve Suriye’de özellikle Türkmenler’e yönelik saldırıların sona ermesi ve sınır boyundaki tehlikenin uzaklaştırılması.

Bahçeli ipucunu verdi kimse görmedi

Dokunulmazlık görüşmelerinde ortaya çıkacak sonuç ve 22 Mayıs’taki AKP Kongresi AKP-MHP koalisyonu için mihenk taşı olacak. AKP içindeki Kürt kökenli milletvekillerinin ve kırgın Davutoğlu cephesinin gizli oylamada “hayır” deme ihtimali yeni hükümetin kurulma sürecini belirleyecek.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasında yaşanacak bir yol kazası için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye verilen “Kongre ertesinde hükümet görüşmelerini hemen başlatabiliriz” mesajı nedeniyle Ankara’nın derin gözleri 22 Mayıs’a çevrilmiş durumda.

Ankara siyaseti ve bu siyasete odaklanmış merkez, havuz, yandaş ve candaş Türk medyası, tüm dikkatini önce MHP sonrasında da AKP’deki ‘olağanüstü kongre’ tartışmalarına toplamışken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 10 Mayıs’taki TBMM grup konuşmasında üstü örtülü olarak ipuçlarını verdiği ‘Milliyetçi Cephe’ kurgulamasını okuyamadı. “MHP, devletin bekasına, milletin asli ve ebedi çıkarlarına baş koymuştur. Destekse istenen şartsızdır, katkıysa istenen aracılıksızdır. Yeter ki terörizm kuşatmasını hep birlikte yaralım, feleğin çemberini kıralım. Alçaklığın üstüne hep birlikte gidelim” çağrısını tekrar tekrar yapan Devlet Bahçeli’nin sözlerinin satır aralarındaki mesajı Türk medyası okuyamadı. Okuduysa bile kamuoyuna ifade etme cesaretini kendinde bulamadı.



Devlet Bahçeli'nin 6 Mayıs'ta büyük bir gizlilik içinde gerçekleşen buluşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP-MHP koalisyonu kurgusunda mutabakata varması 10 Mayıs’taki grup konuşmasının son bölümünde kendini gösterdi. Bahçeli, “Eğer ihtiyaç hâsıl olursa, gerek duyulursa, Türkiye'nin milli ve tarihi çıkarlarını savunmak için düne kadar hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir hal alabilecek” demiştim. MHP'nin hukuki boyutta vereceği destek bir hükümet mantığında ele alınmalıdır. MHP, diğer eleştirileri saklı kalmak kaydıyla ön şart olarak terörle mücadelenin eksiksiz sürdürülmesinden yanadır. Kurultay sonrası terörle mücadele zaafa uğrarsa TBMM'de her türlü desteği vermekten çekinmeyiz, bunu da milli görev sayarız. Türkiye huzura kavuşana, terörün kökü kazınana, son kanlı silah teslim alınana kadar üzerimize ne düşüyorsa sabırla yapmaya açığız. Yasal ve anayasal çalışmalar elbette kendi mecrasında akacaktır. Terörle mücadelede tüm karşı çıkışlara rağmen, devletin ve hükümetin destekçisi olmuştur. Boş atıp dolu tutma merakında değiliz. Yangından parsa toplama arayışında da değiliz. MHP, her uzlaşma teklifine hazır ve gönüllüdür” demişti.