Adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

Adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

İş güvenliği hizmetlerinin 2020’ye erteleyen kanun tasarısının meclis görüşmelerinde konuşan Milletvekili Hürriyet, “Bu erteleme işçi ölümlerini arttırır” dedi

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi kanun tasarısı meclis görüşmelerinde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, ‘İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri’ ile ‘İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi" şartlarının 1 Temmuz 2017 yerine 1 Temmuz 2020'de yürürlüğe girmesini eleştirdi. Hürriyet her ertelemenin insan canı pahasına olduğuna değinerek, “İş sağlığı ve güvenliğini yok sayamazsınız” dedi.

İNSAN FAKTÖRÜNÜ ATLIYORUZ

Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı meclise görüşmelerinde konuşan TBMM Başkanlık Divanı Katip üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Sanayiyi geliştirmeye çalışıyoruz ama sanayinin en önemli faktörü olan insan faktörünü atlıyoruz. İş yaşamında insandan ziyade, kazanılan paralar daha önemli oldu. 2016 yılında en az bin 970 işçi çalışırken hayatını kaybetti. 2013 yılının Aralık ayında en az 112 işçi hayatını kaybederken bu sayı 2014 yılı Aralık ayında 127'ye, 2015 yılının aralık ayında en az 137'ye çıktı. 2016 yılının Aralık ayında ise 141 oldu” dedi. 

İŞ GÜVENLİĞİ KANUNU ÇIKALI 3 BİN İŞÇİ CAN VERDİ

Açıklamasına devam eden Milletvekili Hürriyet, “50'den az çalışanı olan iş yerlerinde ve kamu iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2020'ye ertelendiğinde, işçi ölümlerini artırmaktan başka bir işe yaramayacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkalı beş yıl geçti. Ama 3 binden fazla insanımız bu sürede can verdi. Bu kanun tasarısıyla 10 kişiden az iş yerleri için getirilen istisnai düzenleme 50 işçiden az iş yerleri için genişletilmiş oldu. Bu kanun tasarısıyla 50'den az işçi çalıştırılan az tehlikeli iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdam zorunluluğu dışındaki risk değerlendirmesi ve yasanın öngördüğü diğer zorunlulukların giderilmesi zorunluluğunu 2020 tarihine kadar erteleniyor” 

ADALETE DAYANMAYAN KUVVET ZALİMDİR

Türkiye’de 50’den az işçi çalıştıran iş yeri sayısının 1 Milyon 24 olduğunu da değinen Milletvekili Hürriyet, “Siz, o 1 milyon 24 adet iş yerinde çalışan insanımızın canını pek de değerli bulmuyorsunuz” dedi. Adalet Yürüyüşüne de değinen Hürriyet, “Kuvvete dayanmayan adalet âciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir. ‘Her zaman, herkes için adalet’ diyebilmek bir parti meselesi değildir, bu aslında hepimizin sorunudur. Adaleti silah olarak kullanıyorsunuz ama gün gelecek, bumerang gibi, bu, adaleti silah olarak kullananlara vuracak ve o zaman adaletsizlik, adaletle yıkılacak” açıklamasında bulundu