Ahmet Hakan: Muhalefet seçmeni, iktidar seçmenine göre daha motive

Ahmet Hakan: Muhalefet seçmeni, iktidar seçmenine göre daha motive

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bugünkü köşesinde YSK'nın İstanbul seçimleriyle ilgili vereceği kararı değerlendirdi.

Ahmet Hakan bugünkü "Yenilenecek mi? Yenilenmeyecek mi?" başlıklı yazısında, YSK'nın İstanbuliçin hala karar vermemesini eleştirdi. Hakan, "Çeyrek asır sonra ilk kez kazanmanın tadını almış olan muhalefet seçmeninin, iktidar seçmenine göre daha motive olduğu da bir gerçek... Seçim yenilenirse muhalefetin en önemli teması tabii ki “mağduriyet” olur." dedi. 

Hakan'ın yazısından o bölüm:

SON DURUM NEDİR: Bir araştırma yapılsa... “Seçim yenilenecek” diyenlerin oranı, “Seçim yenilenmeyecek” diyenlerin oranını kesinlikle aşar... Nereden mi biliyorum? Çevremdekilerin konuşmalarından... Arkadaşlarımın yüzde 70’i “Kesin yenilenecek” diyor. Ama durun bir dakika! Aman yanlış anlaşılmasın! “Seçim yenilenecek” diye tahminde bulunanların hepsi, seçimin yenilenmesini istemiyor!


YENİLENMEZ DİYENLER: Her şeye rağmen “Bu seçim yenilenmez” diye tahminde bulunanlar da var... Tahminleri bu doğrultuda olanlar şöyle diyorlar: “Siz bakmayın iktidar yetkililerinin seçim yenilensin diye ardı ardına açıklamalar yapmalarına... Onların asıl amacı, seçimin yenilenmesi değil... Asıl amaçları şu: Seçimle ilgili şaibe imajını pekiştirmek ve bağımsız yargı vurgusu yapmaya imkân bulmak...”

*

YENİLENME KARARI ÇIKARSA: İktidar blokunun işi hiç de kolay olmayacaktır. Çünkü YSK’nın aldığı kararın, hakka ve hukuka uygun olduğuna kamuoyunu ikna etmek gibi çok zorlu bir görevleri olacak...

*

İKTİDAR NEYE GÜVENİYOR: Sandığa gitmeyen AK Parti seçmenin bu sefer sandığa gideceğine güveniyor, bir... İstanbul’un kaybedildiğini gören AK Parti seçmeninin bu kez yeterince mobilize olacağına güveniyor, iki... “Nasıl olsa Binali Yıldırım kazanır” diye gevşek duran AK Parti seçmenin bu sefer işi sağlama alacağına güveniyor, üç...

*

MUHALEFET NE YAPAR: Boykota ihtimal veren pek yok gibi... Ancak çeyrek asır sonra ilk kez kazanmanın tadını almış olan muhalefet seçmeninin, iktidar seçmenine göre daha motive olduğu da bir gerçek... Seçim yenilenirse muhalefetin en önemli teması tabii ki “mağduriyet” olur.

KAYAK: HÜRRİYET