‘AKP ağırdan alacak’

‘AKP ağırdan alacak’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP ile ittifakı ‘liderler düzeyinde’ yürüteceklerini açıklamasının ardından MHP’de gözler iktidar partisine çevrildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP ile seçim ittifakı konusunu “liderler düzeyinde yürüteceklerini” açıklamasının ardından MHP’de gözler AKP’ye çevrildi. Ancak AKP, Siyasi Partiler Yasası’nın 90. maddesinde yapılacak değişiklik için ‘uyum yasalarını’ bekleyecek.

AKP’nin önceliği uyum yasalarına vermesinin nedenleri arasında, uyum yasaları kapsamında, yerel seçimleri etkileyecek birtakım yasal düzenlemelerin olduğu belirtilirken, MHP kanadı ise AKP’den seçim ittifakına yönelik hazırlanacak yasa değişikliği teklifini bekleniyor.

Cumhuriyet’in haberine göre, AKP’de ise uyum yasaları için 5 komisyon kurarak çalışacak. Siyasi partiler arasında yapılabilecek ittifak tartışmalarının ardından “Yerel seçimlerde de ittifak söz konusu olabilir mi” sorusu gündeme gelmişti. Yerel seçimlerde olası ittifaklarda da iki siyasi partinin, özellikle büyükşehirlerde tek belediye başkanı adayı üzerinde uzlaşabileceği yorumları da yapılmıştı. Ancak AKP’nin “yerel seçimlerde MHP ile ittifaka gidilmesinden yana olmadığı” dile getiriliyor. AKP ayrıca ittifakın en fazla üç partiden yana olmasından da yana. Üç partiden daha fazla parti arasında yapılacak ittifakların “seçmen üzerinde kafa karışıklığına neden olacağı” konuşuluyor. AKP, ittifaka katılacak partilerin tek liste ile de seçime girmesini istiyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ittifakla ilgili açıklaması MHP’de, “Sayın Erdoğan’ın seçim ittifakı ile ilgili açıklamasını olumlu, haklı ve yerinde buluyoruz. Özellikle konunun liderler seviyesinde ele alınması, görüşülmesi fikrine katılıyoruz” şeklinde değerlendirildi.