AKP, darbe gecesi 'kaybolan' bakanları arıyor

AKP, darbe gecesi 'kaybolan' bakanları arıyor

15 Temmuz gecesi makamına gelmeyen bakanlar tartışmanın odağında. Kabinede revizyon ihtimal dahilinde.

AKP Grubu’nda neredeyse birinci ayına yaklaşan 15 Temmuz darbe kalkışmasının gecesiyle ilgili merakla karışık bir sorgulama dikkat çekiyor. O geceye ait bakanların ‘nerede oldukları’ ve ‘ne yaptıkları’  konusunda ince eleklerle değerlendirmeler yapılıyor. Kulislerde, bazı bakanların darbeye nerede yakalandıkları konusunda bilgiler paylaşılırken, bazıları için bir bilgi olmamasına göndermeler var. O gece çağrılmasına rağmen bazı bakanların kurumlarının başına gitmedikleri bazılarına ‘telefonla ulaşılamadığı’ gibi birçok iddia dolaşıyor.

KORUMALAR GELENE KADAR ANLAMAMIŞ!


Makamında kurmaylarıyla çalışmaya dalmış bir bakanın korumaları odasına gelene kadar  hiçbir şeyden haberi  olmadığı  esprilerle anlatılırken, “Ankara dışında olan bakanlar kim?”, “Ankara’da olup da makamına gitmeyen bakanlar kim?”, “Telefonla ulaşılamayanlar kim?” gibi sorulara yanıt aranıyor.

DİŞLİ İSTİFA EDECEK Mİ?


AKP grubunda sorgulamalar sürerken partinin yetkili kurulu MKYK’nın son toplantısında da ‘arınma’ tartışması yaşandı. Toplantıda bir MKYK üyesinin isim vermeden kardeşi TSK’den ihraç edilen genel başkan yardımcısı Şaban Dişli’nin istifa mekanizmasını işletmemesini eleştiren ve ‘siyasi temizlik’ vurgusuyla bir konuşma yaptığı belirtiliyor. Bu konuşma sırasında,  Dişli’nin toplantı salonundan çıktığı da gelen bilgiler arasında.

KÜLLİYE SESSİZ


AKP içinde sessizce yürüyen bu tartışmada herkesin gözü Külliye’ye çevrilmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe gecesinde Binali Yıldırım kabinesinin nasıl bir sınav verdiği konusunda oldukça sessiz durduğu söyleniyor. Ancak, bu sessizliğin bekle-gör politikası olabileceği de belirtiliyor. AK Parti’de, siyasi bir arınma yapılması durumunda kabinede mini bir revizyon ihtimalinden de söz ediliyor.

TEŞKİLATLARLA ÇALIŞMA YAPILIYOR


Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın teşkilatlardan FETÖ bağlantısı bulunanların ayıklanmasına yönelik genelgesinin ardından ilk çalışmaların başladığı belirtilmişti. Bazı bakanlar milletvekillerine teşkilattaki cemaat bağlantılı isimleri sorarken,  listelerin de hazırlandığı kaydediliyor.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra devlet kurumlarında başlayan temizlik AK Parti Grubu’nda da, “biz de içimizde ayıklama yapmalıyız” çıkışlarına neden olmuştu. Bunun üzerine Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı imzasıyla teşkilatlara bir genelge gönderilerek, “FETÖ/PDY ile bağlantısı bulunanları ve menfur darbe girişimine destek verenleri teşkilatımız içinde fitne ve dedikoduya izin vermeden ivedilikle arındırma çalışması yapın” denilmişti.(Gazete Duvar)