AKP'de Burhan Kuzu krizi

AKP'de Burhan Kuzu krizi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP İstanbul milletvekili Burhan Kuzu'nun Meclis Başkanlığı'na adaylık için kendilerini ziyaret ettiğini açıklamasının ardından AKP'de Kuzu krizi yaşanıyor. 

Aydınlık'tan Zihni Erdem'in haberine göre; AKP’li yetkililerin, Kuzu’yu vazgeçirmek için devreye girdikleri öğrenildi. AKP kurucularından olan Kuzu aday olacağını açıklamış ve çalışmaya başlamıştı. Bazı milletvekillerinin desteğini de arkasına alan Kuzu’nun kararlı olduğu belirtiliyor.

TBMM Başkanlık seçimleri için adaylık başvuru süreci bugün resmen başladı. Adayını önceden ilan eden CHP, grup başkanvekillerinin imzasıyla İzmir Milletvekili, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’i aday gösterecek. Sayısal çoğunluğu nedeniyle seçimlerde belirleyici olan AKP’nin adayı ise bugün, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup başkanvekilleri ile yapacağı toplantıdan sonra netleşecek.

BEKLEDİĞİ İŞARETİ ALAMADI

Yeniden aday olmak isteyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, geçen hafta Beştepe’de Erdoğan ile yaptığı görüşmede, beklediği işareti alamadığı ifade edildi.

Erdoğan’ın parti kurullarında ve milletvekilleriyle yaptığı toplantılarda adaylık için herhangi bir isme işaret etmemesi dikkat çekti. Erdoğan’ın bu tavrı kulislerde, “Büyükşehir Belediye Başkanlıklarından sonra Meclis Başkanlığında da değişime gideceği” şeklinde yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, son dakikada bir değişiklik yapılmazsa bugün İstanbul’da AKP grup başkanvekilleriyle bir görüşme yaptıktan sonra adayı kamuoyuna açıklayacağı bildirildi.

AKP’de, mevcut Başkan Kahraman’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı adaylığa en yakın isimler olarak geçiyor.

Bir kadının aday gösterilmesinin sürpriz olmayacağı, bunun 2019 seçimleri öncesinde AKP lehine bir artı olacağı ifade ediliyor. Erdoğan’a yakınlığı ile bilenen ve üç dönemdir TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın ismi kadın adaylar arasında öne çıkıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Bugün başlayacak adaylık başvuruları için son başvuru tarihi 16 Kasım gece yarısı. 20 Kasım Pazartesi günü yapılması planlanan seçimler için dört tur öngörülüyor. Seçimlerin, 367 oyun gerektiği ilk iki turda sonuçlanması beklenmiyor. Üçünü turda ise seçilmek için salt çoğunluk (276 oy) yetiyor.

Tarafsız konumundaki Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında 316 milletvekiline sahip AKP’nin seçimlere tek adayla girmesi halinde üçüncü turda sonuç alarak adayını seçtirmesi bekleniyor.