AKP grubu zorda: Çoğunluk bulamıyorlar

AKP grubu zorda: Çoğunluk bulamıyorlar

Muhalefetin iktidar denetimini öngören Meclis İç Tüzüğü'nde AKP tarafından "daha iyi olacağı" gerekçesiyle yapılan değişikliklerin, iktidar kanadına ‘iyi’ gelmediği bildirildi. CHP’li Özgür Özel, “Parlamenter demokrasi açısından büyük bir krizle karşı karşıyayız” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görülen  'Torba Tasarı' olarak da bilinen ‘Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda iktidar kanadı milletvekillerini toplamakta zorlandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Parlamenter demokrasi açısından büyük bir krizle karşı karşıyayız. AKP Grubu kendisini toplantı yeter sayısı olan 184’e bağlı görmediği için 139 olan karar yeter sayısını toplayamamaya başladı" dedi.

T24’den Hüyla Karabağlı’nın haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda “Torba Tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, 1-27'nci maddelerini kapsayan birinci bölümü kabul edildi. Gelecek hafta ikinci bölümden görüşmelerin sürmesi bekleniyor.

‘YOKLAMA YETKİSİ İKTİDARI DARMADAĞIN ETTİ’

CHP Grup Başkanvekili Özel, eski iç tüzükte günde 10 madde geçirilmesini eleştiren AKP’nin Torba düzenleme görüşmelerinde üç günde 27 madde geçirebildiklerini söyledi. Özel, “Bir günde 9 madde geçirebildiler. Muhalefet eskisine göre çok daha etkili oldu çünkü bu inanç kararlılıkla ilgili bir mesele. AKP Grubu dağılmış görülüyor” diye konuştu. Özel, şunları kaydetti:

"Parlamenter demokrasi açısından büyük bir krizle karşı karşıyayız. Yapmış oldukları ve anayasaya aykırı iç tüzük değişikliği yüzünden muhalefetin yoklama yetkisi ortadan kalktığında AKP Grubu kendisini toplantı yeter sayısı olan 184’e bağlı görmediği için bu sefer 139 olan karar yeter sayısını da toplayamamaya başladılar.

Hatta bir ara AKP’lilerin kendi milletvekilleri için elden yoklama dolaştırdığını gördük. Muhalefetin elinden alınan yoklama yetkisi iktidarı darmadağın ettiği için,  denge ve denetleme ortadan kalktığı için kendi denetlemesini kurmaya çalışıyor. Bu da tam olarak aslında parlamenter sistemin ayarlarıyla oynanmasının ve içinin boşaltılmasının nasıl feci sonuçlar doğuracağını gösteriyor.

AKP eski tüzükle günde 10 madde geçmesinden şikâyet ediyordu. İç tüzük değişti, değişirken de söylemiştik; önemli olan parlamenter sistemebağlılık, inanç ve Meclis iç tüzük üzerinden iktidar etme ya da muhalefet etme konusunda kararlılıktır demiştik. Bu hafta üç günde 27 madde geçti yani bir günde 9 madde geçirebildiler. Muhalefet eskisine göre çok daha etkili oldu çünkü bu inanç kararlılıkla ilgili bir mesele. AKP Grubu dağılmış görülüyor. Meclis’te ortadan kaldırılan denetimin iktidar değil muhalefeti zorlaması söylenirken iktidar zorladığını görüyoruz sert muhalefete önümüzdeki haftalarda da devam edeceğiz."