AKP'li Başalan: 'Hep birlikte Mecsid'i Aksa'da cuma namazı kılacağız'

AKP'li Başalan: 'Hep birlikte Mecsid'i Aksa'da cuma namazı kılacağız'

İBB Meclisi Üyeleri, 3 grup halinde Kudüs'e gidecek. Filistin halkıyla dayanışma amacıyla düzenlenen geziyle ilgili bilgi veren AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan, “Hep birlikte Mecsid'i Aksa'da cuma namazı kılacağız” açıklamasını yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyeleri, Kudüs'ü ziyaret edecek. Üç bölgenin meclis üyelerinin üç grup halinde katılacağı gezi, 22 – 25 Şubat 2018, 1 – 4 Mart 2018 ve 8 – 11 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak. İBB Meclisi İkinci Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü oturumunda ziyaretle ilgili AB ve Dış İlişkiler Komisyonu Raporu görüşüldü. Konuyla ilgili söz alan CHP'li Ercan Erdem rapordaki 'Filistin Devleti'nin başkenti Doğu Kudüs' tabirine dikkat çekerek, “Burada genel siyasete yönelik bu tabirlerin kullanılmasını doğru bulmadığını belirtmek istiyorum” diye konuştu.

YERLİ VE MİLLİ DEĞİL


Daha sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Temel Başalan ise Erdem'in sözlerini eleştirerek “Bizim bakış açımız Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi. Amerika'nın almış olduğu 'İsrail'in başkenti Kudüs'tür' kararını dünya ülkeleri kabul etmediği halde Ercan Bey'in bu bakış açısını hem milli hem yerli olarak görmek mümkün değil. İsrail gözüyle mi bakıyor, Amerika gözüyle mi bakıyor bilmiyorum. Ama biz Türkiye olarak bakıyoruz. Burdan birlik mesajı vermek istiyoruz. İsteseydik sadece AK Partili üyeler de gidebilirdik” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz ay duyurusu yapılan ziyaret için AKP , CHP ve MHP'den 160 meclis üyesinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Başalan, “Hep birlikte Mecsid'i Aksa'da toplu halde cuma namazı kılınacak. Tarihi ve dini yerleri ziyaret edecek ve Filistinli kardeşlerimizle bir arada olacağız” diye konu oldu.

VİZENİ KİMDEN ALDIN?


Tekrar söz alan Ercan Erdem daha önce de Kudüs'ü ziyaret ettiğini belirterek “Benim bu kez gidiş sebebim İsrail'in, Amerika'nın kötü tutumu ve Türkiye'nin tutumu sonrasında Filistin halkının durumunu görmek istemem. Büyük siyaset için değil; zaten bu meclis büyük siyaset için çok küçüktür. Ancak CHP adına bir şey söylemek isterim; eğer Doğu Kudüs'ün değil Kudüs'ün Filistin'in başkenti olması eğer isteniyorsa Ankara'daki Filistin Büyükelçiliği'nden vize almamız gerekir. Biz bunu başarmak isteriz. Ancak zannediyorum ki bizim gibi Temel Bey de vizeyi İsrail Büyükelçiliği'nden aldı” diye konuştu.

SİYASET ALET EDİLMEMELİ  


CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise Başalan'ın "İsrail'in, Amerika'nın gözüyle bakıyorlar" sözlerine tepki gösterdi. CHP'nin Kudüs konusundaki hassasiyetinin toplum tarafından bilindiğini kaydeden Gülsever, geçmişte pek çok genç solcunun Filistin davası için savaştığını söyledi. Gülsever, "Kudüs konusunda CHP'nin görüşü açık, net ve sarihtir. Bu amaçla da bu öneri geldiğinde arkadaşlarımızla iştirak edeceğimiz ifade ettik. Bu tip konularda hala birbirimizin üzerinden siyaset yaparak, köşeye sıkıştırarak bir sonuç almaya çalışmaktan kendimizi kurtaralım. Bundan dolayı kimse kendine siyasi bir rant elde edemez. Hep birlikte üzerinden hem fikir olduğumuz konularda böyle yapmayalım" ifadelerini kullandı.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ 


Başalan'ın “İsteseydik sadece AKP'li üyelerle giderdik” sözüne de yanıt veren Gülsever, “Biz de CHP'li belediyelerin organizasyonu ile giderdik. Ama bir anlamı olmazdı. Buradan siyaset yapmamamız lazım” dedi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada meclis üyelerinin Kudüs'e yapacakları gezi oy birliği ile kabul edildi. Kudüs'e gidecek heyetin yol ve harcırah masrafları, 6245 sayılı Harcırah Kanunu mucibince İBB bütçesinden karşılanacak.