AKP'li belediye başkanlarını korku sardı

AKP'li belediye başkanlarını korku sardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul ilçe belediye başkanlarının istifasına yönelik ilk defa somut bir açıklama yaptı. “Şu anda öyle bir şey yok ama olmaz diye bir şey de yok” ifadelerini kullanan Erdoğan gelişmelere göre adım atılacağını söyledi. 'Hayır'ın önde çıktığı ilçelerin AKP'li Belediye Başkanlarına da 'istifa çağrısı' mı gelecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP İstanbul İl Başkanlığı’na geldiğinde AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci’nin elini sıkmamıştı

Cihan GÜNER / YURT

İstanbul, Bursa, Niğde, Düzce belediye başkanlarının istifa etmesi, Ankara ve Balıkesir belediye başkanlarının ise istifa edeceğini duyurmasının ardından gözler AKP'li İstanbul ilçe belediye başkanlarına çevrildi. İstanbul’da referandumda “hayır” çıkan ilçelerde değişiklik olabileceği yönündeki iddiaya cevap veren Erdoğan, “Bunların hepsi gelişmelere göre atılacak adımlardır. Şu anda öyle bir şey yok ama olmaz diye bir şey de yok. Bütün mesele başarıya kilitlenmektir, başarı için ne gerekiyorsa yaparız" dedi. 

Kimsenin koltuğu garanti değil 

16 Nisan referandumunda 'hayır' oyu önde çıkan AKP'li Esenyurt, Küçükçekmece, Üsküdar, Eyüp ve Beykoz belediye başkanlarının koltuklarının sallantıda olduğu değerlendirildi. Bu ilçelerin yanında, burun farkıyla 'evet' önde çıkan Bahçelievler, Fatih, Tuzla ve Zeytinburnu belediye başkanlarının da tedirgin olduğu öne sürüldü. 

CHP İBB Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise İstanbul'da AKP'li 6 ya da 7 belediye başkanının istifaya zorlanacağını iddia etmişti.

22 il başkanı da değişecek

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, canlı yayında AK Parti'de değişim ve istifalarla ilgili önemli açıkmalarda bulundu. Çalık, 'İstifalar bir son değildir, yeni bir başlangıç olabilir. istifa eden belediye başkanlarımız, partimizde alınan kararları yerine getirmişlerdir. Bunların siyasi, hukuk, sosyal olarak sorunları varsa gereği yerine getirilecektir. Bizim aldığımız kararlar neticesindeki istifaların kabulü bizim için yeniden bir yenilenme hareketidir. Biz hep bir değişimin adresi olduğunu söyledik. Cumhurbaşkanımızın genel başkan olmasıyla birlikte partideki yenileşme hareketimize hız verdik. Partinin yönetim kademesinde MKYK başta olmak üzere, teşkilatlarımızda bugün 22 il başkanımızın değişimi söz konusu. Kadın kollarımız, gençlik kollarımız, belediye başkanlarımız; her konuda yenilenme. Bunlara sadece yenilenme hareketi olarak bakmak lazım. AK Parti bir veda partisi değil, vefa partisidir. Yani istifa bir son değil, bir başlangıç olacaktır. Arkadaşlarımız da partimizden değil, belediye başkanlığı görevlerinden istifa etmiştir' dedi.