AKP o ili bilinçli şekilde ihmal ediyor

AKP o ili bilinçli şekilde ihmal ediyor

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, TBMM'nde düzenlediği basın toplantısında Balıkesir'in önemli sorunlarını ​gündeme getirdi ve hükûmete Balıkesir'deki 'çevre sorunlarının' bir an önce çözülmesi için çağrı yaptı.

Balıkesir’in iktidar tarafından bilinçli bir şekilde ihmal edildiğini ifade eden CHP’li Tüm, “AKP iktidarı, Balıkesir’in yıllardır süren sorunlarını, her türlü imkân elinde olmasına rağmen çözmemektedir. Balıkesir’in altyapı sorunlarıyla ilgilenilmediği için turizm de bu durumdan etkileniyor ve turizm nerdeyse bitme aşamasına geldi. Bölgenin ekonomik hareketliliği de yine durma noktasında ve esnaf kan ağlıyor. Hükûmet bir an önce Balıkesir’in altyapı ve çevre sorunlarına el atmalıdır.” dedi.

Balıkesir’deki doğal güzellikler bir bir yok oluyor!

Balıkesir’deki çevre kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığını belirten CHP’li Mehmet Tüm, “Doğal güzellikler bir bir yok ediliyor. AKP çaylarımızın, derelerimizin kirlenmesine göz yumuyor. Gönen Çay’ında su kirliliği öyle bir boyuta ulaştı ki, artık nerdeyse içinde canlı yetişmeyecek duruma geldi. Gönen Çayı’nda simsiyah su akıyor. Çayın çevresindeki fabrikalarda doğru düzgün bir arıtma sistemi yok. Önceden bu çay insanların ve toprağın su ihtiyacını karşılarken, maalesef şu an çayda zehir akıyor. Bölgedeki balıkçı esnafı da nerdeyse bitmiş durumda. Diğer çayların durumu da Gönen’den farklı değil. Arıtmadan kaynaklı sorun nedeniyle derelerimiz her geçen gün daha da çok kirleniyor. Bölgedeki fabrikalar denetlenmediği için körfezde ve denizlerde kirliliğe neden oluyor. Uluslararası Ramsar sözleşmesi ile korunan Manyas Kuş Cenneti’nde de ciddi kirlilik sorunları yaşanmaktadır. Ama maalesef yıllardan beri süregelen ihmaller sonucu, göl kaderine terk edildi. Gölün suyu o kadar kirletildi ki, göldeki ağır metaller kuşların vücutlarında birikerek yaşamlarını ve üremelerini engelliyor.  Susurluk Çayı, Havran Çayı, Gönen Çayı gibi ne kadar doğal güzelliğimiz varsa bunların korunması gerekiyor. Mecliste Balıkesir’deki göllerimiz ve çaylarımızla ilgili sorunları defalarca dile getirdim, önlem alınmasını istedim. AKP tarafından ne yazık ki bu sorunlar göz ardı edildi.” dedi.

Ödenek kesintileri belediyeleri çok zor bir duruma soktu

“Altyapı sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden CHP’li Tüm, “Büyükşehir Belediyesi, Akçay bölgesindeki yol yapımını bir türlü bitiremedi ve buradaki esnaf bu nedenle çok büyük zorluklar yaşıyor. Altınoluk’ta başlayan sahil düzenlemesi yine bir türlü bitirilemedi. Bunlar turizmi de etkiliyor. Kaz Dağları’nda köylüler, altın madeni işletmelerine karşı yıllardır mücadele veriyor ama onların sesini de duyan yok. AKP iktidarı, CHP’nin seçim kazandığı bölgelere yardımı ve desteği bilerek kesmektedir. Dolayısıyla halka hizmet de aksamaktadır. CHP’li belediyelerimiz bölgedeki denizin temiz kalması ve doğal sit alanlarının korunması için var gücüyle çalışıyorlar. Ama iktidarı, ‘iller bankası’nın belediyelere yaptığı ödenekleri büyük oranda keserek belediyeleri zor durumda bıraktı. Belediyelerimize ekstra destek verilmesi gerekirken, bırakın desteği, var olan ödenekler de kesildi. Bu kesinti yüzünden belediyeler hizmet götürememekte ve personele maaş ödeyememektedir. İktidarın acilen buna bir çözüm üretmeli ve yapılan kesintileri de belediyelere tekrar aktarmalıdır.”

Dünyanın neresinde, bir hastanenin karşısına beton santrali yapıldığı görülmüştür?

Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde yaşanan bir skandalı anlatan CHP’li Tüm şunları söyledi: “Burhaniye’de devlet hastanesi yapılıyor ve inşaatı devam ediyor. Bu hastanenin karşısına, akıl almaz bir şekilde, biri eski, ikisi yeni olmak üzere 3 beton fabrikasına ruhsat izni verildi. Hastanenin oradan her gün ağır tonajlı kamyonlar geçiyor. Fabrikanın, kamyonların, araçların yarattığı ses ve hava kirliliğini bir düşünün. Bölge halkı tozdan pencerelerini dahi açamıyor. Dünyanın neresinde, bir hastanenin karşısına beton santrali yapıldığı görülmüştür?”

Balıkesir’de tarım ve hayvancılık da zor günler geçiriyor

“Balıkesir’de tarım ve hayvancılık da zor günler yaşıyor. Yemin hammadde maliyeti düşmesine rağmen, yem fiyatları düşmemektedir. Mazot fiyatlarının aşırı yüksek olmasından dolayı hayvancılığa dair yem bitkilerinin üretiminde sıkıntılar vardır. Ayçiçeği, zeytin gibi tarımsal ürünlere verilen teşvikler yetersiz durumdadır. Devlet küçükbaş hayvancılığa da yeterli teşvik vermiyor. Bu sorunlar Balıkesir’deki ekonomik hareketliliği de bitiriyor. İktidar bu sorunları acilen çözmek zorundadır.”