AKP seçmeni 'İlk kez CHP'ye oy vereceğim' diyor

AKP seçmeni 'İlk kez CHP'ye oy vereceğim' diyor

Bulgu Araştırma Merkezi yönetim Kurulu Başkanı Semih Turan, İstanbul'da AKP seçmeninin Ekrem İmamoğlu'na oy verme eğilimi olduğunu belirtti.

Bulgu Araştırma Merkezi yönetim Kurulu Başkanı Semih Turan 31 Mart seçimleri öncesi İstanbul’un nabzını tuttu. Özellikle AKP seçmenini inceleyen Turan, ilk kez AKP seçmeninde bu yoğunlukta başka bir parti adayına oy verme eğiliminin ortayı çıktığını belirtiyor. Semih Turan saha araştırmasını başlıklar halinde BirGün’e değerlendirdi.

AKP SEÇMENİ İLK KEZ CHP’YE OY VERECEĞİM DİYOR
Birgün gazetesinden Kardelen Kocatürk'e konuşan Turan, "Seçimlere daha 45 gün var kararsızların olması çok doğal. Bu kararsız seçmenden öte bir şey. AKP seçmenin sadece yüzde 72 ‘si Binali Yıldırım’a vereceğini söylüyor. Kalan yüzde 28’i yorumlamak gerekir. Total olarak düşündüğümüzde yüzde 28’in 3’de 1’i hala kararsız. Bu seçmenlerin üçte biri sandığa gitmeyeceğini ifade ederken, diğer bir kısım ise Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim diyor." dedi.

Turan'ın değerlendirmeleri şöyle, "Kritik mesele de bu aslında. CHP adayına oy vereceğim demeleri bu araştırma da çok önemli bir bulgu. AKP seçmeni geçmişte de ülkenin ekonomik ve siyasal durumuna göre yaşananlara değerlendirerek dönem dönem kendi partisine tepki gösteriyordu. Bu tepki ya sandığa gitmemek ya da ya da MHP veya Saadet Partisi gibi sağ partilere oy vermek şeklinde kendini gösteriyordu. Bunun en belirgin örneği 7 Haziran seçimlerinde yaşandı. 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında yüzde 9’luk bir fark vardı. Ama hiçbir zaman AKP seçmeni için CHP bir çekim merkezi olmuyordu. Fark burada.

KIZGINLIK DEĞİL İSYAN
AKP’nin bu tavrı kızgınlık olarak değerlendirmeyelim. Kızmıyor aslında isyan ediyor. İsyan ettiği konuların başında da hayat pahalılığı geliyor. Yapılan zamlar ve artık nefes alamıyoruz diyorlar. Bu durum AKP’li seçmende korkunç bir tepkiye dönmüş durumda. Geçmişte çıkan problemler vardı ama hepsi ile bir şekilde iktidar baş etmesini bildi. Artık bununla başa çıkmadığını gösteriyor. Fark nerde diye sorarsanız AKP seçmeni Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini söylemesinde. Geçmişte de yaptığımız birçok araştırma oldu ve bu araştırma kapsamında CHP adayına oy verme olasılığı çok az oluyordu. Ekrem İmamoğlu aday olduğunda şöyle bir algı vardı, “tanınmıyor, bilinmiyor ve bu dezavantaj”. Fakat şimdi geldiğimiz noktada Ekrem İmamoğlu doğru aday çünkü siz eğer İstanbul’da kazanmak istiyorsanız AKP seçmeninde bir kırılma yaratmak zorundasınız. Bunun gerçekleşmesi içinde doğru profile ihtiyacınız olması gerekiyor ve CHP’nin adayı bu profili tanımlıyor.

Seçmen davranışı 40 gün içinde büyük değişimlere uğramaz. Fakat burası Türkiye ve AKP bir iktidar partisi ve güçlü argümanlar bulunduran bir parti. Eminim bu araştırmaları bizden daha fazla yapıyorlardı ve bizim gördüğümüzü onlar da görüyordur. Ona karşı alacakları bir önlem ve ikna edecekleri yöntemleri olursa elbette tersine dönebilir. Şuan bizim araştırma da Ekrem İmamoğlu önde görülüyor fakat tersine çevirebilirler. Konjonktür buna uygun. Stabil bir durum yok. Türkiye her an her şey değişebileceği bir ülke. 

MHP SEÇMENİNİN YÜZDE 50'Sİ YILDIRIM'A OY VERMEYECEK
Bu kırılganlık sadece AKP seçmenin de değil. Cumhur İttifakı oluşturan iki partide de bu kırılganlık var. Sahadan aldığımız sonuçlar da bunu gösteriyor. MHP seçmeni AKP seçmenine oranla daha da vahim durumda. Bizim ölçümlerimize göre MHP seçmeni arasında Binali Yıldırım’a oy vereceğim diyenlerin sayısı yüzde 50’yi bile bulamamış durumda. Daha da ilginci AKP seçmeninin yüzde 9-0 arası Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim derken MHP seçmenin de bu oran yüzde 25’i, buluyor. Onların da gerekçeleri aynı. Bu nedenle bu seçim başladığı gibi bitmeyecek. Ama şuan ki gibi devam etmeyeceğini bilmiyorum. Bundan sonraki yapacağımız ölçümlerle daha net çıkacaktır.