AKP ve CHP'lilerin oylarıyla kabul edildi!

AKP ve CHP'lilerin oylarıyla kabul edildi!

1.Dünya Savaşı'nda, Karadeniz kıyısındaki maden ocaklarından, Haliç kıyısında bulunan Silahtarağa termik santraline kömür taşımak için kurulan "Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Hattı"nın yeniden hayata geçiyor. Projenin ilk kısmını oluşturan Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili hattı İBB'de oybirliği ile kabul edildi. Projenin ikinci ayağının Belgrad Ormanları'ndan geçmesi planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından inşa edilecek Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Hattı Projesi’nin Kağıthane ve Eyüp ilçelerinde kalan kısımlarına ilişkin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği teklifi onaylandı. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatılan proje, AKP ve CHP’li Meclis üyelerinin “evet” oyuyla oybirliğiyle kabul edildi.

PROJENİN İKİNCİ AYAĞI BELGRAD ORMANINDAN GEÇECEK
Haliç’in bitiminde bulunan Bilgi Üniversitesi’nin Santral İstanbul kampüsünden Karadeniz’e doğru gidecek nostaljik tren hattı, Sadabad Tarihi sit alanından geçerek, tarihi Kırkçeşme ve Hamidiye Su yollarının bulunduğu bölgeden Eğri Kemer, Uzunkemer ve Ayvad Kemer’in altından geçerek ilerleyecek. Projenin daha sonra ele alınacak diğer etabı ise Belgrad Ormanı’nın içinden geçerek Çiftalan Köyü üzerinden Karadeniz kıyısına ulaşacak.
İBB ÖNÜNDE PROTESTO: BU PEMBE TABLONUN ALTINDAN HANGİ KATİL PROJE ÇIKACAK
İBB Meclisi oturumunun hemen öncesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane binası önünde eylem yapan Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, Belgrad Ormanı’nın içinden geçecek Dekovil hattını protesto etti. “Bir Dekovil Hattınız Eksikti”, “Belgrad Ormanı’na Ray Döşetmeyeceğiz” yazılı pankartlar taşıyan grup basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz yüzyılda 17 bin hektarlık bir alana sahip olan Belgrad Ormanı’nın bugün 5 bin hektar kaldığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Nostaljik tren yolu hattı için sunulan pembe tablonun altından ormana kıyan hangi yeni katil projenin çıkacağı, birleşeceği söylenen metro hatlarıyla ne kadar insanın bu yolu kullanacağı, ne amaçla bu hattın yeniden canlandırılmaya çalışıldığı soru işaretlerimizdir. Orman her ne amaçla yapılırsa yapılsın raylarla bölünemez. Araç trafiğine daha fazla açılamaz. Orman koruma altındadır.”