AKP'ye İstanbul'dan kötü haber!

AKP'ye İstanbul'dan kötü haber!

Yerel seçime dair yeni bir çalışma yapıldı.

31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim öncesinde Meclis’te gurubu bulunan siyasi partilerin ittifak- ittifaksız durumda kazanacakları il ve ilçe sayılarını hesaplayan Polimetre, iktidar partisi AKP’nin neden tek başına seçime giremeyeceğine ilişkin yeni bir çalışmasını da kamuoyu ile paylaştı.

AKP'ye İstanbul'dan kötü haber!

T24'ten  Hülya Karabağlı'nın haberine göre, veri madenciliği yöntemiyle yapılan çalışmaya göre, AKP tek başına seçime girdiği takdirde, CHP + İyi Parti'nin kuracakları ittifak İstanbul ve Ankara dahil yüzde 56.4 oranında seçmenin yaşadığı 26 belediyeyi kazanıyor. Buna göre HDP yüzde 7.4 oranında seçmenin yaşadığı 13, AKP yüzde 36.2 oranında seçmenin yaşadığı 42 il belediyesini kazanıyor.

Tek başına seçim kararı AKP’de ilçe bazında kayıplara neden oluyor. Buna göre, 2019 yılında 2014 yılında 957 olan ilçe sayısının 972 olmasına karşılık, AKP’nin kazandığı ilçe sayısı 605’den 539’a iniyor.

AKP'ye İstanbul'dan kötü haber!

Veri madenciliği analisti M. Günal Ölçer ve ekibi 81 il ve 972 ilçenin her birinde siyasi partilerin  durumlarını gösteren bir çalışmayı da  açıklamışlardı. Buna göre, AKP-MHP ittifakı İstanbul’u kazanmaya yetmiyor. AKP’nin İstanbul’u alabilmesi için ya HDP ile işbirliği yapması ya da AKP+MHP iş birliğinin karşısında oluşabilecek CHP+İyi+HDP ittifakını engellemesi gerektiğini belirtmişlerdi.