AKP’de ‘başkanlık’ krizi ve Kuzu’nun sessizliği

AKP’de ‘başkanlık’ krizi ve Kuzu’nun sessizliği

AKP’nin TBMM Başkanlığı için yeniden İsmail Kahraman’ın adaylığına karar vermesi, üç dönemdir TBMM Başkan adayı olmaya hazırlanan Burhan Kuzu’yu yine hayal kırıklığına uğrattı. Kuzu’nun, Erdoğan ve Yıldırım ziyaretleriyle ikna edildiği, şu sıralar sessiz kalma hakkını kullandığı kaydediliyor.

Üç dönemdir TBMM Başkanlığı beklentisi karşılanmayan ve “Suskunluğumu koruyorum, önce sessiz kalma hakkımı kullanacağım” dediği aktarılan AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ın ziyaretiyle ikna edildiği belirtildi.

AKP’nin TBMM Başkanlığı için yeniden İsmail Kahraman’ın adaylığına karar vermesi, üç dönemdir TBMM Başkan adayı olmaya hazırlanan Burhan Kuzu’yu yine hayal kırıklığına uğrattı.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, İsmail Kahraman’ın ikinci kez aday yapılıp yapılmayacağına ilişkin karar, Erdoğan’la yediği yemekte kesinleşti. Bu aşamaya kadar Kahraman’ın değişebileceğine dair kulislerdeki değerlendirmeler, Burhan Kuzu’nun umutlarını arttırdı.

Kuzu, adaylık başvurusu yapmak için partisinin tavrını bekledi. Ancak Kahraman’ın 2019’a kadar olan süreçte son kez Meclis başkanlığı yapmayı istediğini, bu dönemin ardından siyasete de veda edeceğine ilişkin değerlendirmesine, Erdoğan’ın ‘kıramadığı’ için onay verdiği ifade edildi.

'AMAN HOCAM Bİ KAZA OLMASIN'

Bu gelişme üzerine Kuzu’nun bireysel olarak adaylığını koyup koymayacağı tartışılmaya başlandı. Kuzu, Kahraman’ın belirlenmesi üzerine kendisine yöneltilen sorulara, “Suskunluğumu koruyorum, önce sessiz kalma hakkımı kullanacağım” dedi.

Bu açıklamanın ardından, önce Başbakan Binali Yıldırım, ardında da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzu’yla görüştü. Bu görüşmelerde, liderlerin Kuzu’ya Kahraman’ı aday yapma gerekçelerini aktardığı ve “Aman hocam bir kaza olmasın” dedikleri ifade edildi.

Kuzu’nun da bireysel adaylık başvurusu yapmayacağını dile getirdiği belirtildi. Burhan Kuzu’nun ikinci aday olarak çıkma olasılığı, muhalefeti heyecanlandırdı. Muhalefet partilerinin, ikinci veya üçüncü turda Kuzu’ya oy vermesinin Kahraman’ın seçilmesini riske sokacağı yorumu yapıldı. Bu harekete AKP’den oy kayması durumunda Kahraman’ın seçilememesi sözkonusu olabilecekti. AKP, “partide sorun varmış” görüntüsü vermemek için bir kez daha Kuzu’yu ikna etti.