AKP’de ‘Ordu’ krizi

AKP’de ‘Ordu’ krizi

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile ters düştü. İstifası istenen Yılmaz, sosyal medyadan sert konuştu

Yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını belirleme çalışmalarını sürdüren AKP’de, mevcut belediye başkanlarından hangilerinin yeniden aday olup olmayacağına ilişkin ilk kriz Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda çıktı. Daha önce protokolde kavgaya karışan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın, görüş ayrılığına düştüğü AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş aleyhinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarının ardından ‘istifası’nın istendiği iddiası dile getirildi. Kurtulmuş’un yer aldığı bir törende Ordu Emniyet Müdürü ile kavgaya karışan Yılmaz’ın, belediye binasında böcek araması nedeniyle rahatsız olduğu biliniyor. AKP yönetiminin yerel seçimler öncesinde yeniden aday yapılmayan ya da istifası istenecek belediye başkanlarıyla sıkıntı yaşayabileceği kaydediliyor.

‘ İstifa krizi’ yeniden

16 Nisan referandumunun hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘metal yorgunluğu’ gerekçesiyle başlattığı ve Ankara, Balıkesir ve Bursa büyükşehir belediye başkanlarının direnmesi nedeniyle yaşadığı istifa krizi, yerel seçimler öncesinde yeniden ortaya çıktı. Yerel seçimlerde oy kaybı ve belediye kaybı yaşamaya tahammülü olmayan AKP, bazı belediye başkanlarını adaylık sürecinden önce görevden almaya karar verdi. Bunun ilk adımı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile atılmak istendi. Bir süredir Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş arasında sıkıntı olduğu bunun da yerel seçimlere olumsuz yansıyabileceği endişesiyle Yılmaz’ın istifası istendi. Yılmaz’ın bu gelişme üzerine Twitter hesabından Kurtulmuş hakkında sert açıklamalar yaptığı belirtildi. Yılmaz, Kurtulmuş’un 8 yıl önce HAS Parti Genel Başkanı’yken AKP’yi eleştirdiği bir videoyu paylaşarak, “‘Aramızda gizli ve sinsi AKP’liler olabilir’ demişti. Yıllar sonra haklı olduğu ortaya çıktı. Geldiği yere bakılırsa. En gizli ve sinsi kendi çıktı. ‘Edebinizi takının’ diyerek partimize parmak sallayan, en ağır hakaretleri hiç çekinmeden sıralayan kişinin 8 yıl önceki sözleri. Demek ki, ne oldum değil, ne olacağım demeli” dedi. Paylaşımlarını 1 saat sonra kaldıran Yılmaz, genel merkezin istemesine rağmen direnerek istifasını vermedi.

Protokol kavgası

Ordu’da 23 Temmuz 2017 tarihinde Aybastı Perşembe Yayla Şenliği’nde dönemin Ordu Emniyet Genel Müdürü Suat Çelik ile Enver Yılmaz arasında protokol tribününde kavga yaşanmış, o dönem Ordu Milletvekili ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, kavganın ortasında kalarak, şenliği terk etmişti. Bu olaydan beri Kurtulmuş ile Yılmaz’ın arasının bozuk olduğu belirtiliyor. Bu olayın ardından Emniyet Müdürü Suat Çelik, başka bir göreve atanmıştı. 
Protokol kavgasına neden olan olayın da Ordu Büyükşehir Belediyesi binasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla böcek araması yapılması sırasında yaşananlar olduğu belirtiliyor. Ordu Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin binayı tamamen boşaltarak, arama yapmak istemesi üzerine tartışmalar yaşanmıştı.