AKP'de yatay geçiş: Damat Dışişleri'ne kaydırılacak

AKP'de yatay geçiş: Damat Dışişleri'ne kaydırılacak

AKP'nin kan kaybettiği seçimlerin ardından Kabine’de değişikliğin sinyalleri verildi. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Dışişleri Bakanlığı’na geçiş yapacağı konuşuluyor.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından ‘hükümette değişiklik’ işareti verilirken, ekonominin başında bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Dışişleri bakanlığına kaydırılacağı iddia edildi. 31 Mart seçimlerinde AKP'nin’nin Ankara, İstanbul, Antalya gibi büyük illeri kaybetmesi ve AKP oylarında ciddi düşüşler yaşanması, iktidar çevresinde hareketliliğe yol açtı. Parti tabanında ekonomi yönetimine tepki büyüdü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mart gecesi yaptığı balkon konuşmasında hükümette, partide ve bürokraside değişiklik sinyali vermişti. AKP kulislerinde, Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin görevden alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Damat Berat Albayrak’ın ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınacağı, Dışişleri Bakanlığı’na kaydırılacağı öne sürülüyor.

Ekonomi yönetimi konusunda ise hazırlıkların sürdüğü, Mehmet Şimşek adının yeniden öne çıktığı, ancak ekonominin başına, teknokrat niteliği daha ağır basan birinin getirilebileceği kaydediliyor. Bakanlar kurulundaki değişikliğin beş-altı bakana kadar yükselebileceği, bazı bakanların yerlerinin değiştirileceği, bazı bakanlıkların bölüneceği ifade ediliyor.

BÜROKRASİDE MHP

Bu arada bürokraside de önemli değişikliklere gidileceği, üst düzey bürokraside MHP’lilerin sayısının artacağı vurgulandı. Erdoğan’a yakın kaynaklar, 31 Mart seçimlerinin AKP açısından ‘MHP’nin vazgeçilmezliğini’ gösterdiğini belirtiyorlar. Bu duruma uygun olarak, bürokraside MHP’ye ağırlık verilmesinin MHP ile ittifakı pekiştireceği, böylece alınacak kararlara MHP’nin de ortak edilmesinin sağlanacağı kaydediliyor.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE

AKP kaynakları partide de ciddi oranda değişiklik yaşanabileceği görüşünde. Kaynaklar, Erdoğan’ın bu yıl içinde veya 2020 başında olağanüstü kongreye giderek parti yönetimini değiştirebileceğini söylüyorlar. Erdoğan’a yakın bir AKP'li, mevcut yönetimin seçimde başarılı olamadığını, Erdoğan’ın sahaya çıkmasıyla daha büyük bir felaketin önlendiğini belirterek şöyle konuşuyor: “Cumhurbaşkanımıza yük olacak değil, yükünü alacak bir yönetime ihtiyaç var.”